Dacia и Porsche с най-добро запазване на стойността

Още при покупката на нов автомобил можете да прогнозирате колко ще струва той като употребяван. AUTO BILD и Schwacke „коронясаха“ автомобилите с най-слабо обезценяване


17
май
2017

Заедно със специалистите по оценка на автомобили от Schwacke AUTO BILD всяка година определя шампионите по запазване на стойност. Това са модели, които се обезценяват в най-малка степен с напредване на възрастта. Професионалистите от Schwacke определят най-добрите чрез анализ на всички налични данни. Първенците получават титлата Wertmeister, която през 2017 г. ние даваме за 14-и път подред в 13 класа, от практични „малолитражки“ през електромобили и луксозни модели до „дебели“ SUV-ове. В случая става въпрос за най-голямото запазване на стойността в проценти. Както и през миналата година, и сега триумфира Porsche Macan, което успешно защити титлата си. С 65,28% представителят на производителя от Цуфенхаузен запазва най-голяма част от цената си като нов – и така е водач сред всички класове автомобили.

Титлата има голямо въздействие върху пазара

Когато говорим за абсолютни суми, т.е. за загуба на стойност в евро, както и през миналите години водач е Dacia. През 2017-а печели базовото Sandero. Румънският малък модел прогнозно ще се обезцени за следващите четири години само с 2590 евро. 48 месеца е периодът, който хората от Schwacke използват за прогнозите си. За всеки клас анализаторите залагат различен пробег.

Всички шампиони за 2017 г.
Категория Модел Запазване стойност
Електромобили Hyundai Ioniq Elektro 60,65 %
Миниавтомобили Kia Picanto 1.0 ISG 59,89 %
Малки автомобили Mini Cooper Clubman 60,15 %
Компактни автомобили Mazda3 Skyactiv-G 120 58,17 %
Среден клас Skoda Octavia Combi 1.8 TSI 54,42 %
Висок клас BMW 540i Automatiс 55,86 %
Луксозен клас Porsche Panamera 4S Diesel 58,72 %
Спортни автомобили Porsche 718 Cayman S PDK 65,08 %
Компактни ванове Opel Zafira 2.0 CDTI EcoFlex Start/Stop 51,75 %
Ванове Mercedes V 220 d kompakt 7G-Tronic 53,30 %
Малки SUV-ове Mini Cooper SD Countryman Autom. 59,15 %
Компактни SUV-ове Porsche Macan S Diesel PDK 65,28 %
SUVs Porsche Cayenne Diesel 63,10 %

Спрямо титлата Wertmeister показва много важни неща: на база на данните от Schwacke автомобилните банки определят своите условия за финансиране и кредитиране. При това много фирми решават на база на числата с какви автомобили да запълнят своите флотилии – все пак при препродажба остатъчната стойност трябва да бъде максимално висока. Разбира се, това е валидно и за частните клиенти. Когато си купите някой от шампионите, ще получите повече пари от следващия собственик. Да, някои модели са сигурни като банка!

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин