Dacia влиза в топ 3 по продажби в Европа за първи път

1701
2022

С ръст от 3,1% продажбите на DACIA достигат 537 095  през 2021 г. при стабилен пазар, въпреки ограниченията, причинени от пандемията и кризата с електронните компоненти. Пазарният дял на DACIA се увеличава с 0,1 пункта, на 3,5%.

Растежът на DACIA до голяма степен се дължи на популярността на новата й гама сред частните клиенти. През 2021 г. европейският пазарен дял на DACIA на леки автомобили към частни клиенти достига рекордните 6,2% и марката за първи път попада в топ 3 по продажби в този канал в Европа.

DACIA е лидер по продажби към частни клиенти във Франция и Румъния и в топ 5 на други 9 европейски пазара (Италия, Испания, Португалия, Белгия, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Хърватия). В Германия марката влиза в топ 10, а в Мароко запазва лидерството си.

Успехите на пазара на частни клиенти се дължат на успешните нови поколения на DACIA Sandero и DACIA Duster.

DACIA Sandero отбелязва 226 825  продажби през 2021 г., като близо 90% от тях са на третото поколение на модела. През 2021 г. Sandero остава лидер на европейския пазар на частни клиенти за пета поредна година. В някои държави Sandero е и най-продаваният автомобил във всички клиентски канали, което го прави вторият най-продаван автомобил в Европа.

DACIA Duster следва подобна успешна посока, оставайки най-продаваният SUV към частни клиенти от 2018 г. насам. С 186 001  продадени бройки през 2021 г., Duster достига повече от 2 милиона продажби от лансирането си през 2010 г.

Със стартирането на продажбите през март, лансирането на DACIA Spring на пазара за електромобили бележи огромен успех, с 27 876 продадени бройки и над 46 000 регистрирани поръчки до края на 2021 г. Проектиран да направи електрическите автомобили възможно най-достъпни за ежедневна употреба, Spring се превръща в любимец на много пазари, като 80% от клиентите на Spring са нови за марката.

Проектирана около основните нужди на потребителите, гамата на DACIA печели клиентите с най-оборудваните си нива на оборудване: 90% от клиентите на DACIA Spring са избрали Comfort Plus, 70% от продажбите на Sandero са Stepway, а 60% от клиентите на Duster са се спрели на ниво на оборудване Prestige.

Този ентусиазъм към високото оборудване е подкрепен с ръста от 60% на завладяване на нови клиенти (извън Renault Group). В същото време 75% от клиентите на DACIA подновяват автомобила си с модел от марките на Renault Group.

ПОЗИТИВНА ПРОГНОЗА ЗА 2022

През 2022 г. DACIA Jogger ще се присъедини към редиците на вече успешната гама на марката. Като преоткрит 7-местен семеен автомобил, Jogger ще отговори на нуждите на клиентите, търсещи комфорт, простор и модулност.

Стратегическият план на DACIA ще продължи да се прилага през 2022 г. с внедряването на новата идентичност на марката както в мрежата (от първата половина на годината), така и в продуктовата гама (в края на годината).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин