CX-90 е пълноразмерният SUV на Mazda с до 345 к.с.

0202
2023

Новият Mazda CX-90 е голям SUV с място за до осем души. Под капака има двигатели с мощност до 345 к.с.!

Mazda разширява портфолиото си с нов, голям SUV с три реда седалки и място за до осем пасажера. Пълноразмерният SUV се нарича CX-90 и е базиран на новоразработена платформа, която ще бъде оборудвана с електрифицирани задвижвания. Моторизациите включват редови 6-цилиндров турбодвигател и Plug-in-хибрид.

На външен вид CX-90 прилича по дизайн на CX-60, трансформиран в по-големи размери, като задницата и фланговете носят опционална хромирана украса.

Нов лак „Artisan Red“ за CX-90

По-дългите трети странични прозорци оформят скосена задна колона. 21-цоловите джанти от алуминий са с дизайн с Y-образни лъчи, а радиаторната решетка е с черни надлъжни ламели. Освен това новият, тъмночервен лак „Artisan Red“ се предлага за модела, а по декоративните лайстни на праговете личат надписи Mazda – такъв има също и на задния капак.

За Mazda CX-90 се предлагат две различни задвижвания. От една страна това е Plug-in-хибрид с 2,5-литров 4-цилиндров двигател, както и електромотор. Системната мощност на модела е 327 к.с. Благодарение на батерия с капацитет от 17,8 кВтч. Mazda CX-90 Plug-in-Hybrid може да измине около 60 километра изцяло на ток. Трансмисията е 8-степенна автоматична, а серийното оборудване включва и двойно задвижване.

Освен това новата Mazda CX-90 ще се предлага и във версия e-Skyactiv G 3.3 – под капака ѝ ще работи 3,3-литров редови 6-цилиндров двигател. С лека електрификация той ще разполага с 345 к.с. и максимален въртящ момент от 500 нютонметра. Големият бензинов агрегат ще направи CX-90 най-мощната Mazda до този момент.

Роднинската връзка с CX-60 си личи и в интериора

Родството с CX-60 е видимо и във вътрешното пространство. Както и при малкия брат централната конзола разделя водача и пътника до него. Шофьорът получава информация от дигитален кокпит, а централният 12,3-инчов тъч-монитор е разположен в средата на арматурното табло.

Тапицериите на седалките са от светла, перфорирана кожа с цветни акценти и бродерии, а в интериора има още светло дърво, алуминий и черен пиано лак. Облицовките на вратите са от текстил. Засега от Mazda не дават информация относно размерите, обема на багажника и цената.

Mazda CX-90 ще се появи на пазара през 2024 г. – поне в Щатите. Малко по-късно ще го последва и моделът CX-70 с два реда седалки. Японците обаче няма да пуснат официално CX-90 в Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин