Cupra, Hyundai и Alfa атакуват първия старт от електрическия туринг шампионат в Германия

1908
2022

За първи път и то в рамките на състезанието от ADAC GT Masters на пистата „Заксенринг“ (23-25 септември), FIA ​​ETCR eTouring Car World Cup ще стартира в Германия. Новият иновативен световен шампионат ще гостува в страната на Гьоте по време на германските GT серии и то със своя финал.

Величия в моторните спортове като световния шампион по раликрос Матиас Екстрьом или двамата бивши пилоти на ADAC GT Masters Бруно Шпенглер и Максим Мартин ще се борят за победата в надпреварите с електрически туристически автомобили Cupra, Hyundai и Alfa Romeo, развиващи мощност до 680 к.с.

„FIA ETCR eTouring Car World Cup разчита на иновативна технология и вълнуващ състезателен формат. Радваме се, че имаме възможност да представим тези устойчиви състезателни серии на феновете в Германия като част от ADAC GT Masters на „Заксенринг“, каза президентът на ADAC Sport д-р Герд Енсер. „ADAC GT Masters пое пионерска роля в устойчивостта с използването на възобновяеми горива и инициативи като избягване на пластмасовите отпадъци. Стартът на FIA ETCR eTouring Car World Cup е идеалното допълнение, което да покаже колко зрелищни могат да бъдат състезанията с електрически туринг автомобили.“

Ксавие Гавори, директор на ETCR, е възхитен: „Състезанието на „Заксенринг“е премиерата на FIA ​​ETCR за големия германски автомобилен пазар и ние ще представим електрическия моторен спорт много близо до едно от най-големите производствени съоръжения за електрически автомобили в Европа.“

Шампионатът, основан през 2021 г., в момента е във втория си сезон. В дебютната година победител стана шведът Матиас Екстрьом. Следвайки в голяма степен формулата на раликроса, по-голямата част от събитията се провеждат под формата на „битки“/Battles, в които участват само малка част от всички aвтомобили, а накрая има финал само за най-добрите.

Решаваща част от формата на състезанието са т.нар. Boost-ове, които представляват Power-up режим с повишена мощност, достъпен за всички участници в рамките на няколко секунди. Тогава конските сили на електрическите „бегачки“ стават до 680. Машините ускоряват от 0 до 100 км/ч само за 2,7 секунди.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин