Cupra Formentor с 5-цилиндровия мотор на RS 3?


19
дек.
2019

Дъщерната фирма на Seat Cupra планира мощна версия на SUV-Coupé-то си Formentor. Според слуховете е възможно за задвижването да отговаря 5-цилиндровият мотор на Audi RS 3.

Компактното SUV Coupé Cupra Formentor може да получи 5-цилинровия мотор на Audi RS3! Едноименната студия бе близка до серийната версия, като задвижването ѝ беше Plug-in-хибридно със системна мощност от 245 к.с. Освен това екологично задвижване, ще има и по-спортни модификации. Cupra все пак има амбиции за по-високо позициониране и по-голяма мощност на своите модели. Така испанците все пак ще успеят да се разграничат от посестримата марка Seat.

Традиционният мотор на Audi в испанския спортен SUV

Според слуховете топверсията на Formentor би могла да получи познатия ни от Audi RS 3 и RS Q3 5-цилиндров агрегат. В края на краищата испанският Coupé-SUV и следващото Audi A3 ще използват една и съща платформа на концерна – MQB Evo. В баварския компактен спортист легендарният 2,5-литров двигател в момента разполага с 400 к.с. и 480 Нм максимален въртящ момент. За модела на испанците обаче може да бъде използван модифицираният вариант на третото поколение на RS3 – все пак както новото RS 3, така и топверсията на Cupra Formentor ще се появят на пазара през 2021 г. За да намалят разхода на гориво и вредните емисии, хората от Инголщадт ще оборудват двигателя с 48-волтова бордова мрежа. Със смяната на поколенията мощността на 5-цилиндровият турбоагрегат би могла да се увеличи с 10 к.с. В топ-Formentor-а традиционният мотор ще бъде комбиниран със 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя DSG и двойно задвижване.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >