Cupra el-Born: испанският ID.3 ще има специална функция за изпреварване

0202
2021

В лицето на Cupra el-Born през 2021 година спортната марка на Seat ще пусне първия си електромобил. Компактният модел, представен като концепция на Seat през 2019 г., е с типичните отличителни черти на Cupra и ще разполага с допълнителни части по каросерията в меден цвят. Приликата с VW ID.3 във формата на каросерията не може да бъде скрита, но „испанецът“ изглежда доста по-екстровертно от модела на компанията във Волфсбург.

Специална функция за изпреварване при el-Born

В интервю за Top Gear ръководителят на Cupra Уейн Грифитс разкри, че el-Born ще има специална функция за изпреварване: с натискането на един бутон електрическото задвижване осигурява за кратко време по-висока мощност. В допълнение, Cupra трябва да има ново адаптивно окачване, което да осигурява по-спортно пътно поведение, отколкото при ID.3. Не на последно място, Грифитс обяви, че марката планира да разработи още по-потентна версия на el-Born. Засега е сигурно, че Cupra ще използва задвижванията на ID.3. Така първоначално тя ще разполага с електромотор с мощност 150 кВт (204 к.с.), който осигурява задвижване на задните колела, а по-късно ще има две по-слаби модификации със 107 кВт (145 к.с.) и 110 кВт (150 к.с.).

Cupra обещава пробег от 420 километра

От Cupra все още не издават много по отношение на техническите данни. При всички положения обаче серийният el-Born ще трябва да изминава около 420 километра с едно зареждане на батерията по WLTP. Съответно „испанецът” първоначално ще използва батерия с капацитет 58 кВтч. Както при ID.3, на по-късен етап се очакват батерии с капацитет 45 и 77 кВтч. Благодарение на зареждане при 100 кВт батерията ще бъде пълна на около 80 процента за максимум 45 минути.

E-Cupra със собствен интериор

Cupra ще има много по-различен интериор, с декорации в стила на марката, но дигиталният скоростомер и управлението на светлините ще бъдат като при ID.3. В el-Born има – за разлика от модела на Волфсбург – ще има практична централна конзола, в която ще могат да се съхраняват дребни предмети.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин