Cupra пуска Formentor с 5-цилиндровия мотор на Audi и 390 к.с.


23
фев.
2021

Cupra Formentor ще бъде лансирана в лимитирана серия от 7000 бройки с 5-цилиндровия двигател от Audi RS Q3. Моделът ще се казва Formentor VZ5 и пускането му на пазара е планирано за края на 2021, като в Германия ще струва минимум 58 000 евро (ок. 116 000 лева) – или с около 13 000 евро повече от модификацията с 310 к.с.

VZ идва от испанската дума „veloz“ – б.пр. „бърз“.

За Golf R Audi не склони да отдаде своя „петак“ – но от Cupra явно са били по-убедителни. В интерес на истината, при Formentor VZ5 2,5-литровият TSI ще разполага с 10 к.с. по-малко, отколкото при RS 3, RS Q3 и TT RS – но и 390 к.с. и 480 Нм остават впечатляващи показатели. Преди интеграцията на задвижващия агрегат в SUV-а испанците са направили модификации по охладителната система. Мощността се предава към четирите задвижващи колела посредством 7-степенна DSG-трансмисия. Така оборудвана, Cupra дори „взима“ 0,3 сек на RS Q3 при спринта 0-100 км/ч – като се справя за 4,2 сек. Максималната скорост е ограничена електронно на 250 км/ч, а освен чистата мощ за повече удоволствие от шофирането трябва да допринасят още прогресивно кормилно управление и адаптивно окачване.

Отзад специалната модификация се разпознава по разположените диагонално ауспухови тръби.

Специалната модификация ще бъде разпозната по двете ауспухови тръби, разположени диагонално в левия и десния край на задната броня. Тези тръби, решени в типичния за бранда златист цвят, напомнят на F-моделите на Lexus, както и на гамата от допълнителни аксесоари при BMW M3 и М4. Отзад откриваме и карбонов дифузьор. Отпред впечатление правят черните декоративни елементи. Долният въздухозаборник е с по-спортна мрежа, в която по-голям карбонов сплитер отвежда въздушния поток. По-ниско с 10 мм окачване, „раздути“ калници и специални 20-цолови джанти превръщат VZ5 в истински спортен SUV. Цветът Taiga Grey на автомобила от снимките ще бъде запазен само за топмодификацията.

Интериорът опционално може да бъде поръчан в комбинация от черно и кафяво с декоративни шевове в златист цвят.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин