Cupra представи електрическа „бегачка“ с 680 к.с.


7
мар.
2018

Новият бранд Cupra ще наследи участието на SEAT в света на моторния спорт, продължило повече от 40 години, но в същото време осъзнава, че бъдещето на състезанията принадлежи на алтернативните системи за задвижване. С оглед на това, Cupra e-Racer ще има много специална водеща роля на щанда на марката на Международното автомобилно изложение в Женева през 2018 година. От 2014 г. насам SEAT е основната отправна точка в международната серия TCR с Leon Cup Racer, a и да не забравяме, че SEAT Sport произвежда всички модели на Volkswagen Group, които участват в TCR (Audi RS3 LMS и Volkswagen Golf GTI TCR) както на регионално, така и на международно равнище.

CUPRA e-Racer е 100% електрически състезателен сериен автомобил на базата на бензиновия Cup Racer. Освен че е много по-екологичен, CUPRA e-Racer е и много по-тих; и има впечатляващо представяне, по-добро дори от това на традиционен състезателен автомобил. А най-хубавото е, че има много други предимства. Като начало електрическият мотор е много по-прост, изискващ много по-малко поддръжка и най-вече е по-ефективен, тъй като практически използва цялата доставена енергия, докато двигателят с вътрешно горене използва в най-добрия случай до 30% от горивната енергия. Освен това, кинетичната енергия се използва за възстановяване на мощността при спиране и при забавяне на скоростта. И ако това не е достатъчно, ускорението е много по-добро, тъй като електрическият автомобил има максимален въртящ момент, наличен от момента, в който педалът на „газта“ бъде натиснат и вече не е необходимо да се достига определено ниво на обороти в минута, за да се постигне максимална мощност. По същата причина вече не е необходима и скоростна кутия.

CUPRA e-Racer е истински спортен автомобил, осигуряващ 300 кВт непрекъсната мощност и до 500 кВт (680 к.с.) пикова мощност, с една единствена предавка с векторинг на въртящия момент и тяга на задните колела. CUPRA e-Racer е оборудван с нова технология за задно виждане, която се показва в таблото за управление. Автомобилът използва три камери вместо традиционните огледала за обратно виждане. CUPRA e-Racer може да достигне максимална скорост от 270 км/ч, ускорявайки от 0 до 100 км/ч само за 3,2 секунди и от 0 до 200 км/ч само за 8, 2 секунди.

Намерението на CUPRA e-Racer е да надхвърли ефективността на конвенционалната версия, за да демонстрира технологичните възможности на CUPRA на всички нива. През 2018г. специално подбрани събития ще представят CUPRA e-Racer, а през 2019г. се очаква състезание за изцяло електрически серийни автомобили. Форматът, продължителността на състезанията и изживяването, което тези състезания ще донесат на пилотите, отборите и феновете ще бъде напълно различно: много по-активно, невероятно динамично, интензивно и вълнуващо.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >