Coupé-то от бъдещето Bentley EXP 100 GT


11
юли
2019

Студия за 100-ния рожден ден: EXP 100 GT е луксозен Grand-Tourer, който ще води Bentley към далечното бъдеще

За стотния си юбилей Bentley си прави подарък – концептуална студия: EXP 100 GT изпраща традицията на луксозните големи Сoupé-та в далечното бъдеще. Дългият 5,80 метра и широк 2,40 метра автомобил изглежда като от научнофантастичен филм. „Днес, на стотния си рожден ден, представяме визията за бъдещето на марката“, каза шефът на Bentley Ейдриан Холмарк.

Макар, че показва автомобилния лукс на 2035 година, EXP 100 GT веднага се разпознава като Bentley: типичните елементи на дизайна като двата кръгли фара, смелата радиаторна решетка и внушителната задница с овалните задни светлини демонстрират характерната ДНК на марката. Във вътрешното пространство ни очаква познатия лукс а ла Bentley – също с нова интерпретация. Моделът е със седалки в конфигурация 2+1 – две седалки една зад друга отдясно (моделът е с десен волан), а вляво отзад – една с много място за краката. Пасажерите се наслаждават на благородно дърво, блестящи медни детайли, меки мокети и биометрични комфортни седалки с тапицерия от органичен текстил (отпадни материали при производството на вино), който имитира кожа. Виртуален асистент наблюдава водача и движенията му с помощта на сензори. „Както иконичните модели на Bentley от миналото този автомобил се свързва с усещанията на пасажерите и ви кара да преживеете невероятни спомени по време на пътуване“, казва шеф-дизайнерът на Bentley Щефан Зилаф. -Управлението на кокпита се осъществява посредством OLED-дисплеи, монтирани на централната конзола. За по-лесно управление е комбинирано управление чрез жестове и чрез изкуствен интелект.  Клиентът на Coupé-то ще има избор след 15 години: или ще се вози в автономния режим или сам ще управлява автомобила. По отношение на самото задвижване от Bentley не дават подробности. С оглед на теглото си от 1,9 тона колосът вероятно ще бъде задвижван от електромотори, като ще има двойно задвижване.  

От място EXP 100 GT развива скорост от 100 км/ч благодарение на гигантския си максимален въртящ момент от 1500 Нм само за 2,5 секунди, като максималната му скорост е 300 км/ч. Максималният пробег: впечатляващите 700 километра. Изтощената батерия се зарежда за 15 минути до 80 процента. Звучи фантастично и футуристично, нали? Разбира се, че е така.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин