Corvette Stingray Cabriolet: сезонът на откритата тяга (ТЕСТ)

2112
2022

СЯКАШ СА ТИ ОТВЯЛИ ПОКРИВА. Или поне такова е усещането. Когато обаче новият Corvette във версия кабриолет сгъне твърдия си покрив назад за 17 секунди, отпред нещата се раздвижват. Косата бива отвяна, шапката излита, а хормоните на щастието се качват до небето. Това се дължи на факта, че за първи път предлаганото с разположен зад водача двигател осмо поколение на Corvette не губи нито частица от спортните си заложби и като кабриолет.

Цветът Amplify Orange metallic се предлага във версията Launch Edition само за кабриолета. Наистина отива много на C8

Същите динамични характеристики като при Coupé-то със свалящ се панел на покрива не са никак малко. Конкретно: максимална скорост 296 км/ч, спринт до 100 за 3,5 секунди. Други въпроси? Сега европейските клиенти ще могат да се насладят на открития С8: с бензинов филтър за твърди частици, инфотейнмънт система и, разбира се, по-ниско тегло – за разлика от американската версия. Макар че клиентите с радост биха се отказали от филтъра за твърди частици, 6,2-литровият Small Block V8 двигател звучи като жаден за свобода.

Футуристична пилотска кабина, фокусирана върху водача. Неконвенционалният волан лежи удобно в ръцете

Загубил е съвсем малко от мощността си: 20 к.с. Водачът едва ли ще го забележи – дори и на светофара до него да стои американският вариант на модела. В тествания от нас кабриолет тези 20 к.с. по-малко не се усещат изобщо: все пак разполагате с 482 к.с. Максималният въртящ момент също леко е спаднал – от 637 сега на 613 Нм, но затова пък е на разположение по-рано – от 650 об./мин.

Дизайнът на крайните ауспухови тръби е като при американския модел

В кабриолета всичко това е напълно достатъчно. V8 чудовището е като между два свята. 16 клапана, централно разположен разпределителен вал, смазване със сух картер, директно впръскване и система за изключване на цилиндри. 8-степенната автоматична трансмисия с два съединителя е модерна и в спортен режим превключва доста бързо, като можете да я управлявате и с лостчетата на волана. Критика има за седалките: те са добри, но позицията е твърде висока за по-високи водачи.

Серийното окачване Z51 има диапазон от комфортно до стегнато, а прецизността на управлението и обратната му връзка не могат да се сравнят с друг модел на Corvette. Въпреки че е без значение дали пътуваш със или без покрив.

Извод

С базова цена от 187 000 лв. кабриолетът е по-скъп с 13 000 лв. от Coupé-то. Затова пък предлага невероятно усещане под открито небе, без да изисква компромиси по отношение на удоволствието от шофирането.

Сhevrolet Corvette Stingray Cabriolet

motor V8, средноразположен, отзад надлъжно • Работен обем 6162 см3 • Мощност 354 кВт (482 к.с.) при 6450 об/мин • макс. Въртящ момент 613 Нм при 4500 об/мин • Задвижване задно, 8-степ. DKG • Д/Ш/В 4634/1934/ 1234 мм • Тегло (празен) 1767 кг • разход 12,1 л/100 км • ЕМИСИИ CO2 277 г/км • 0–100 км/ч 3,5 сек • Макс. скорост 296 км/ч Цена от 187 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин