Corvette Grand Sport – действително оправдава името си

3001
2017

ЗЛАТНАТА СРЕДА Е МНОГО СЛОЖНО ПОНЯТИЕ. Всички я търсят, но малцина успяват да я намерят. Хората от Corvette са я уцелили перфектно. С Grand Sport. Позициониран между нормалния Stingray и  разполагащия с 659 к.с. Z06, моделът е създаден точно за пистата – но може да бъде добре овладяван и управляван.

За целта моделът използва по-широката с 8,9 сантиметра каросерия, както и окачването на Z06, а под капака е разположен атмосферният 6,2-литров LT1-V8 агрегат на базовия Corvette. Това означава по-малка мощност, но и по-малко тегло (44 килограма), както и масивно сцепление. Заслугата е и на внушителните задни гуми с размер 335/25 R 20. Автомобилът се държи много стабилно в граничната зона, задницата залепва за асфалта като дъвка за училищния чин. Спортните седалки обхващат отлично тялото на водача.

LT1 е с мощност 466 к.с. при 6000 оборота, а 8-цилиндровият мотор реве басово. Максималният въртящ момент е 630 Нм, на разположение при 4600 об/мин. Тази мощ е предавана обикновено от 7-степенна трансмисия към задните колела. Нашият тестови автомобил бе оборудван с 8-степенна автоматична предавателна кутия, с която  Grand Sport спринтираше от място до 100 км/ч за 4,1 секунди, а максималната му скорост бе 290 км/ч.

Впечатляващото при Grand Sport е не само вихрената мощ, но и фактът, че тя се предава на пътя в съотношение 1 към 1. Серийният блокаж на диференциала и регулиращите се амортисьори превръщат  Grand Sport във всестранен талант. Можете да спринтирате и да се реете спокойно по пътя.

Това, което са направили в случая инженерите на Corvette, е направо върхът. Изключителното сцепление и феноменалното сцепление почти няма как да бъдат усетени във всекидневието. Затова съм любопитен за първия тест на колата на състезателната писта.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин