Corvette C3 Stingray: един от най-вдъхновяващите спортни автомобили


29
апр.
2021

Цветът на Corvette е сред основните компоненти от неговия имидж, изграждан през последните близо седем десетилетия. През 2003 година, когато се чества половинвековният му юбилей, е взето решение за изработването на лимитирана серия, боядисана в яркочервено, какъвто е характерният цвят на Ferrari. За най-верните почитатели на марката обаче нейната истинска, неизменна и основополагаща в исторически план цветова комбинация е само една – тази на първата серия от 1953/54 година – бяла каросерия и червен интериор – точно както изглежда и изключителният екземпляр, за който ще ви разкажем.
Corvette със сигурност е един от най-вдъхновяващите спортни автомобили, създавани някога. За кратко време успява да се превърне в непреходен символ на свобода и независимост, както и в неудържим източник на самочувствие за цяла една нация, като само през първите 20 години от производството му са продадени близо половин милион броя.

Автомобил с характерна символика и любима за всеки колекционер американска класика

С дебюта на новото поколение Corvette С3, към което принадлежи и представеният тук автомобил, много от наслоените през 60-те години негативи са изчистени. Разположението на шофьорската седалка и подредбата на уредите стават доста по-приемливи. Работата на механичната скоростна кутия с къси предавателни числа е истинско удоволствие, а окачването демонстрира висока надеждност при ниски скорости и перфектно взаимодействие от 120 км/ч нагоре.

Една от най-необикновените страни в характера на Corvette е неговата лекота на управление. Той е толкова добре проектиран, че дори и начинаещите шофьори могат без проблем да го подкарат като ветерани с дългогодишен опит на волана. Утвърдена във времето политика на Chevrolet е да придава на своите мощни двигатели спокоен ход, без да прилага нито един от сложните трикове за настройка на карбуратора. Всъщност работата на трите двукамерни карбуратора се контролира само от въздушния поток, а не по механичен път, което внася една много специфична мекота в работата на целия агрегат.

В средата на 70-те години С3 се предлага както с тристепенна автоматична скоростна кутия (каквато е при представения от нас автомобил), така и с четиристепенна механична

Corvette C3 Stingray Convertible, модел 1974, е нещо повече от обикновен Corvette. Въпреки всички усилия за смекчаване на неговия първичен характер звукът от двигателя и поведението му се отличават с изключителна ожесточеност. Всички сетива се фокусират върху основната емоция от съприкосновението с една неудържима страст.

Грохотът от двигателя и ауспуховите тръби и свистенето на гумите правят слушането на радио напълно безполезно. Няма сила, която да се противопостави на първичния повик на дивата природа

През 1974 г. задната част е видоизменена по подобие на предната, като на мястото на хромираната броня е поставен ударопоглъщащ пластмасов сегмент с по-заоблен, аеродинамичен силует. Моделът се отличава и с наличието на още една специфична особеност, която в средата на 70-те години също отива в историята заедно с грохота на чудовищните 7,4-литрови блокове. Това е подвижният мек покрив, който е неразделна част от имиджа на Corvette и негова запазена марка, характерна за повечето изпълнения от 50-те и 60-те години.
Представеният от нас екземпляр е част от колекцията на заместник-председателя на Старозагорския автомобилен клуб „Ретро“ Гено Иванов. В средата на септември 2019 г. заедно с Петя Иванова той участва в Четвъртия международен конкурс за елегантност „Дръстър“ със същия автомобил. Конкуренцията в техния клас „Следвоенни открити автомобили“ беше много силна и съвсем малко не им достигна да завоюват призовото място, но единодушно бяха удостоени от журито с престижната награда „Най-атрактивен екипаж“.

През септември 2019 г. заместник-председателят на Старозагорския автомобилен клуб „Ретро“ Гено Иванов и Петя Иванова взеха участие в Четвъртия международен конкурс за елегантност „Дръстър“ със същия автомобил и получиха първа награда в категория „Най-атрактивен екипаж“

Още по темата