Corolla Verso на старо: накрая „сивата мишка“ блесна

2312
2019

Какво повече му трябва на човек? Просто VW – си мислеше целевата група клиенти на Corolla Verso, преди да „скочи“ на Touran. Най-често обаче последствията от този избор бяха лоши: защото не само удължените ангренажни вериги и „подскачащите“ DSG-трансмисии късаха нервите на собствениците. Като цяло нивото на качеството при вана от Волфсбург не беше добро. Това доказа и продължителният тест на AUTO BILD от 2006, когато Touran завърши с впечатляващите 77 наказателни точки – с което постави рекорд по проблеми.

Кокпитът не е изглежда вълнуващо, но е балансиран. При покупката ще бъде поставена навигационна система

При Toyota обаче също имаше някои дефекти. Поставените на много екземпляри бензинови мотори с означение 1ZZ бяха с прекалено грубо хонинговане и прегряваха, което водеше до изкривяване на сегментите. Вследствие на това се увеличаваше консумацията на масло. И за разлика от германците във VW, които просто вдигаха рамене (1.8/2.0 TSI; EA888), японците от самото начало реагираха коректно, осигурявайки кулантни ремонти. Ако двигателят е бил от проблемната серия, засегнатите клиенти получаваха гаранция 7 години или 180 000 км и в най-добрия случай – нов мотор.

Благодарение на подвижния втори ред места достъпът до седалките отзад е лесен

Нашата „сива мишка“ е оборудвана с роботизирана трансмисия Multimode. При нея за превключването сякаш се грижи малко човече – с натискане на съединителя, пауза за превключване и отпускане на съединителя. Всичко това не протича гладко, но поне системата работи безпроблемно. На пробег около 110 000 км идва време за смяна на съединителя. Когато се стигне до проблеми, обикновено те са свързани с покритата със стружки „опашка“ на скоростната кутия – почистването решава казуса. Иначе сме удивени от общото състояние на навършилия 12 години ван. Понякога за да блеснеш, трябва да остарееш малко.

Corolla Verso е модел, който обикновено се радва на добри грижи – като нашия екземпляр от германска автокъща във федерална провинция Шлезвиг-Холщайн

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин