Continental WinterContact TS 870: усъвършенствана сигурност

1303
2020

Новата зимна гума на Continental WinterContact TS 870 ще се появи в началото на следващия зимен сезон. Предвидени са на първо време 19 размера за джанти между 14 и 17 цола, подходящи за леки автомобили от компактния и среден клас. През 2021 г. палитрата от продуктовата серия ще бъде разширена. Към момента този сегмент си остава най-търсеният сред зимните гуми, предлагани в Европа. Само в Германия, Австрия и Швейцария в периода 2017 – 2019 година са продадени повече от 22 милиона подобни гуми. Подобно е търсенето в Полша, Чехия и Словакия, където през последните три години са продадени над 7 милиона зимни гуми от тези размери.  Според експерти напоследък се засилва тенденцията към по-големи и по-широки гуми, но при зимните се запазва интереса към 15, 16 и 17 цола. Дори само трите размера 185/65 R 15 T, 195/65 R 15 T и 205/55 R 16 H, типични за компактния и среден клас, заемат около 25 процента дял от продажбите на зимни гуми в немскоговорящите държави.

Проучванията показват, че по-голямата част от водачите разчитат на зимни гуми през студените месеци. Така например 80 процента от шофьорите в говорещите немски държави залагат на допълнителната сигурност, като прибират летните гуми през зимата. Според експертите все повече клиенти разчитат на професионална консултация при избора на подходящи зимни гуми. Все по-голяма роля в този процес играят сравнителните тестове на специализирани списание като AUTO BILD. Именно гумите с максимално добри показатели, доказани от тестовете, печелят симпатиите на водачите. Такива са например моделите от продуктовата серия WinterContact на Continental: WinterContact TS 860, лансирана през 2016 г., до момента е била оценена като силно препоръчителна в 37 теста.

За новата зимна гума WinterContact TS 870 инженерите на Continental са създали нова шарка за профила и са оптимизирали смеската за изработка на гумата. Нелеката им задача е била да подобрят изключително добре представящия се при тестовете предходен модел. Резултатът е зимна гума, която в сравнение с предшественика си има 5 процента по-къс спирачен път, както и 5 процента по-добра управляемост върху заснежена повърхност. Подобрени при новата WinterContact TS 870 са също така сцеплението върху сняг, поведението при влажен и мокър път, както и върху суха настилка. Положителен напредък инженерите на Continental са постигнали при екологичните показатели: продължителността на живот на гумата е увеличена със 7 процента, съпротивлението при търкаляне в същото време е намалено с 4 процента.

Добрите зимни гуми се отличават с добрия си баланс при всички дисциплини. За да се постигне този важен ефект, инженерите са изработили нов дизайн на шарката, като гумата е изработена от смес, отчитаща най-новите постижения на науката. При това в центъра на вниманието били поставени сигурността за придвижване върху лед и сняг, по мокри пътища и допълнително ограничено съпротивление при търкаляне.

За да постигане на още повече сигурност при спиране върху лед, контактната площ на гумата с пътя вече има 10 процента повече блокчета в шарката в сравнение с предходния модел. Кантовете на блокчетата, както и ламелите, играят същата роля като чистачки за стъкло и бързо отвеждат водата, образуваната от топенето на леда при контакта с гумата, и подобряват сцеплението. Удебелените ламели пък от своя страна подобряват сцеплението върху сняг. Те са разположени успоредно на диагоналните улеи. Те се конструирани с много стабилизиращи кантове, подпомагащи движението в завои и по права линия в условия на сняг. По този начин физическата сила се предават по-ефективно. Новата конструкция дава възможност да бъде увеличен и обемът на така наречените „джобове за сняг“. Те се изпълват със сняг и допринасят за по-стабилно пътно поведение.

Новите триизмерни заключващи ламели осигуряват по-ефективен ъгъл на атака на снежната настилка. Блоковете навлизат по-дълбоко в снега, с което осигуряват по-добро сцепление. Новият профил прави впечатление със специалната концепция на средно разположени улеи, която изтласкват и отвеждат дъждовната вода още по-бързо. Така водачът разполага с по-надеждна защита от аквапланинг. За скъсените спирачни пътища допринася  и новата комбинация от химически съставки, наречена от производителя както и при предходното поколение Cool Chili Compound. Специални смоли допринасят за още по-добро сцепление и по-кратък спирачен път върху мокра повърхност.

ИЗВОД

Новата зимна гума на Continental контактува още по-успешно с пътя. Износването е намалено, а периодът на употреба е увеличен. Нови полимери, добавяни към каучука, намаляват съпротивлението при търкаляне.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин