Continental TechShow 2017: забравете за личния автомобил

Бъдещето на индивидуалното придвижване е автономно и без шофьор. Роботизирани таксита ще ви возят, докато си почивате или работите


21
авг.
2017

Няма никакво съмнение: бъдещето на индивидуалната ни мобилност е изправено пред множество предизвикателства. Всяка година по целия свят има около 1,3 милиона жертви с летален край вследствие на пътни инциденти. Постоянно разрастващият се трафик увеличава производството на вредни емисии и сериозно натоварва въздуха, а с това нас, хората, и цялата заобикаляща ни природа. Резултатът е драстично намаляване на очакванията за пълноценен и дълъг живот. Повече от 1,2 милиарда души ежедневно прекарват над 50 минути в автомобила си. Но: в по-голямата част от времето висят в задръствания! В същото време обществото застарява все повече, с което нараства и делът на по-възрастните участници в автомобилното движение.

Технологичната компания Continental вижда в тази относително мрачна картина възможности за създаването на иновативни технологии, които да ни извадят от задънената улица. „Автоматизираното шофиране ще може да облекчи водачите и в същото време да доведе до по-ефективен трафик в ежедневието, казва д-р Елмар Дагенхарт, председател на управителния съвет на Continental. Инженерите на известната най-вече с качествените си автомобилни гуми компания виждат в автоматизираното шофиране еволюционен и в същото време революционен изход от ситуацията. Една от иновациите, представени тези дни ексклузивно на AUTO BILD България на тестовото трасе на фирмата Contidrom край Хановер, е т. нар. Cruising Chauffeur. Става дума за автопилот, който влиза в действие при шофиране по магистрала след съответната команда на шофьора. Системата разчита пътната маркировка и знаците, в състояние е сама да ускорява и намалява в рамките на допустимата скорост, докато водачът може да отдъхне от ежедневното си натоварване в тежкия трафик. Електрониката реагира безупречно и адекватно в изненадващи ситуации като пътен инцидент или ремонт на пътя. Щом се стигне до напускане на аутобана, водачът отново поема командването на автомобила.

инженерите на Continental нямат съмнение, че бъдещето на придвижването е роботизираното такси

Но и при по-ниски скорости и най-вече при паркирането техниката е вече изключително надеждна и прецизна. Често напрегнатото и досадно паркиране днес може да бъде изцяло предоставено на автоматиката. Mercedes преди година представи възможността автомобилът да бъде паркиран дистанционно чрез приложение на мобилния ви телефон. Сега Continental ни демонстрира функция, при която автомобилът запомня в детайли маневрата, която например всеки ден извършвате, за да излезете и да се приберете в гаража. Веднъж запаметена, траекторията се повтаря само с проста команда от дистанционното или смартфона, като всички налични сензори и радари гарантират адекватно поведение на автомобила при появата на внезапни препятствия. Системата се нарича Trained Parking и допълва вече наличните при много автомобилни марки функции за автономно откриване на свободно паркомясто и маневриране на колата в него.

Като цяло стресовото и напрегнато търсене на свободно място за паркиране скоро ще остане в историята. Благодарение на сателитната навигация и обмяната на информация между самите автомобили паркингите ще могат да се използват все по-ефективно, а колите ще получават указания в реално време за налично свободно място или – при липса на такова, алтернативно предложение за временно домуване на автомобила.

Жул Верн би се зарадвал: смелите фантасти от миналото вече се оказват изпреварени от настоящето. Автомобилите сами обменят информация, без да се интересуват от мнението на водача по въпроса

Според Continental бъдещето е на така наречените роботизирани таксита без шофьор (Self Driving Cars), които към 2030 година ще заемат сериозен дял от индивидуалната мобилност по света. Прототипът на този автомобил на бъдещето се нарича CUbE от Continental Urban mobility Experience и вече успешно се тества по улиците на Франкфурт на Майн. По данни на ООН все повече хора по света се местят да живеят в градовете: до 2050 г. това ще са две трети от населението на планетата. И вероятно повече от тях ще искат да шофират или по-скоро ще се опитват, защото ако се погледне глобалната статистика на задръстванията, все по-рядко ще може да говорим за „индивидуална мобилност“ в големите градове. Любопитно е, че средната скорост на придвижване в Лондон през 2016 г. е била едва 12,5 км/ч. Катастрофи, вредни емисии, загуба на време и нерви, постоянна липса на свободни места за паркиране и стрес за водача и неговите спътници: това са видимите последствия от концентрацията на хора в градска среда.

„Смятаме, че бъдещето на индивидуалната мобилност в големите градове е автономно, електрическо и част от развиващата се култура на споделената собственост“, казва Франк Джордън от Continental. Консултантската компания Roland Berger има подобна визия: до 2030 г. една четвърт от транспортните услуги ще се извършват автономно, т.е. без шофьор. Идеята на CUbE е да бъде именно автономно, ефикасно и интелигентно средство за придвижване в градска среда. „Бъдещето е в роботизираните таксита. Към днешна дата средностатистически всеки автомобил се използва не повече от 60 мин. С други думи 23 часа в денонощието нашите автомобили блокират паркоместа“, продължава Джордън.

В Берлин например всеки един от общо 3,5 милиона граждани прекарва средно на ден 70 минути в трафика: в превозни средства от всякакъв вид – от лични до обществени. Статистиката показва, че в личните автомобили седят средно по 1,3 пътници. Разстоянието, което се изминава всеки ден, е само 20,2 км. Ето защо по-разумно ще бъде да си поръчате роботизирано такси, което идва веднага щом ви потрябва. Друго негово предимство е промененият интериор. „В бъдеще автомобилът ще бъде много повече от средство за придвижване – разкрива д-р Александер Йокиш, шеф бизнес развитие на Continental. – Личното пространство, релакс, комуникация и работа все повече попадат във фокуса на интериора. Хората в автомобила утре ще вършат доста по-различни неща и ще забравят за самото шофиране.“

Една интересна визия за бъдещето. Все пак днес вътрешното пространство на автомобила се ориентира по оптималното разположение на волана и функционалната подредба на инструментите за контрол и управление. Още интересни факти от разработките на Continental очаквайте в следващия ни брой.

Да научим автомобила си да се паркира сам: никакъв проблем! Само натиснете копчето за запаметяване и колата ще повтаря безропотно и най-сложните маневри без никакъв риск, след като сте й показали правилния път

Извод

Бъдещето е по-близо от всякога. Съвременните технологии ни дават възможност да погледнем напред и да предвидим поне в общи линии тенденциите. Continental има изключително смела прогноза: Личният автомобил скоро няма вече да ни интересува, а само как най-бързо и удобно да стигнем да целта на нашето пътуване.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин