Continental изпраща дръжките на вратите и ключалките в историята


29
авг.
2017

Автономното шофиране и решенията за модерна мобилност като Car-Sharing и услуги за флотилии изискват също и иновативни системи за достъп до автомобила, тъй като конвенционалните ключове на автомобилите няма да отговарят на изискванията на новите концепции за транспорт. Ето защо Continental усъвършенства своята система Smart Access за комфортен достъп чрез смартфон и предлага на шофьорите изцяло нов пакет от услуги. Новото решение на доставчика на автомобилната индустрия дава на потребителите достъп до автомобила и в моментите, когато акумулаторът е разреден – и то напълно дигитално, без на шофьорите да се налага да „прибягват” до механичния ключ за аварийни ситуации. Continental отива дори по-далеч, като разработва изцяло интелигентна врата, която се отваря и затваря самостоятелно. „Интелигентната врата е нов крайъгълен камък в технологиите за достъп, тъй като за първи път предлага на клиента цялостен пакет за „хендсфри” дигитално управление, от отключване на колата, през отваряне на вратата до стартиране на мотора”, разкрива Андреас Волф, ръководител на отдела Body & Security в Continental.

Достъп до колата с дигитален ключ – и при разреден акумулатор

Досега при празен акумулатор шофьорите трябваше да използват стандартния ключ за аварийни ситуации и да издърпат ръчно дръжка, за да влязат в колата, и евентуално – да отворят капака на двигателя. Технологията за аварийно отваряне на Continental елиминира нуждата от тези усилия в бъдеще. Тя използва запазена в контролния модул за управление на вратата енергия, която е достатъчна, за да бъде отключена вратата.

За активацията на аварийното отключване се използва NFC-технология, например чрез смартфона, който след успешна проверка за сигурност прехвърля сигнала и автоматично „освобождава” механизма за отключване на вратата. От една страна, това гарантира повече комфорт за потребителя, тъй като той няма нужда от механичен стандартен ключ дори и при авария. От друга страна, дизайнерите на автомобилите получават повече свобода, защото при автомобила вече няма класически ключ, а вратата не се нуждае от ключалка. В комбинация с автоматичното отваряне „отпада” и дръжката – и така каросерията може да бъде с още по-изчистена визия и по-ниско аеродинамично съпротивление.

Continental прави не само „аварийната” ключалка, но и цялата дръжка на вратата излишни благодарение на асистираща функция в интелигентната врата. „Електронно управляемите врати позволяват комфортно управление „без ръце”. При това нашите алгоритми за осигуряват сигурност и комфорт при отваряне и затваряне на шофьорската врата”, допълва Волф.

Как функционира Smart Access?

Smart Access осигурява комфортен достъп до автомобила чрез смартфона. Сърцето на системата е виртуалният ключ, който е „запаметен” на мобилно устройство. Този ключ, съдържащ защитен срещу фалшификация набор от данни, получава достъп след еднократно верифициране посредством Backend, който се свързва със смартфона. По-нататък комуникацията се извършва само между смартфона и колата. За целта системата използва Bluetooth Low Energy (BLE) или NFC Transceiver-модул, които са разположение в колата, за да позволят верифициране на оторизарния смартфон както отвън, така и отвътре. Когато бъде разпознат виртуален ключ, системата изпраща на колата разрешението за отваряне и за стартиране на мотора. По този начин механичният ключ става излишен.

 

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >