/ Continental залага на все по-екологични материали за интериора

Continental залага на все по-екологични материали за интериора

Обзавеждането в купето трябва да е приятно на допир, с атрактивна визия и екологично устойчиво. Continental предлага нови материали за автомобилите на бъдещето

Автомобилът да изглежда просто добре – днес това определено не е достатъчно. Пътят към неутралните към CO₂ продукти поставя автомобилните доставчици пред сериозни предизвикателства. Те влияят на избора на използваните суровини, променят производствените процеси и съответно са насочени към ограничаване потреблението на енергия.

„Устойчивият дизайн на нашите продукти се гради на три стълба: въглеродна неутралност, кръгова икономика и уникални свойства на продукта“, споделя за AUTO BILD д-р Дирк Лайс, ръководител на бизнес отдела за повърхностни материали на Continental в Хановер. По този труден път към нови и устойчиви интериорни решения за превозните средства инженерите вече имат значителен успех и могат да предложат специфични за клиента решения, които са до 100 процента неутрални по отношение на климата.

Повърхностният материал Xpreshn, който се използва основно за панели във врати и арматурни табла, може да бъде произведен от възобновяеми суровини и по изцяло екологичен способ. „С продукта Xpreshn, изграден на биологична основа, можем да доставим материал с оптимален CO₂ отпечатък, който съчетава отлични технически характеристики с множество дизайнерски възможности“, ни разкрива д-р Габриеле Витман, ръководител на лабораторията за изследване на повърхностни покрития в Continental.

Повторната употреба на материали е много важна стъпка при опазването на ресурсите на планетата. Xpreshn предлага алтернативни решения за рециклиране на компактни компоненти – ако носещият компонент и повърхността му са изработени от едни и същи материали, съвместното рециклиране е идеалното решение.

Acella

Acella, популярната изкуствена кожа на Continental, е произведена от рециклирани и биологични разграждащи се суровини. Синтетичните влакна се извличат от рециклирани, стандартни, използвани пластмасови бутилки. Benova Eco Protect пък е пластмаса, предназначена за интериорното обзавеждане на купето на автомобила. Материалът е изключително устойчив и въпреки своята дълготрайност предлага на дизайнерите нови възможности за оформление на интериора.

В допълнение към относително ниското тегло дълголетието на материалите е важен аспект при постигането на минимален въглероден отпечатък, тъй като здравината в крайна сметка се отплаща с годините. Днес това е наистина по-важно от всякога, особено при набиращите популярност концепции за споделена мобилност и в използваните максимално и ежедневно комерсиални превозни средства.

В момента логистичните компании само в Европа изпитват недостиг от около 600 000 професионални шофьори. Напълно логично производителите на товарни и лекотоварни автомобили правят всичко възможно да направят работното място на водачите още по-привлекателно. За целта трябва автомобилите не само да са оборудвани с максимално удобни седалки. Нужни са функционално осветени повърхности в съчетание с приятно амбиентно осветление. Отопляемите повърхности, следващи очертанията на тялото подобно на луксозните лимузини, все по-често присъстват в комерсиални превозни средства, с което гарантират заслужено ежедневно комфортно изживяване.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин