Continental: гумите на победителя в „Тур дьо Франс”

0108
2018

Отново, както през 2017 година, победителят в най-голямото колоездачно състезание в света Tour de France използва високотехнологичните гуми на Continental. След четирите победи на Крис Фрум за Team Sky през 2013, 2015, 2016 и 2017 година, през 2018 г. неговият британски съотборник Герайнт Томас застана на най-високото стъпало на подиума. Колоездачът от Уелс постигна първата си победа в „Обиколката на страданието“, след като успя да защити жълтата си фланелка с подкрепата на своя отбор.

Томас поведе в Алпите и не изпусна лидерството до триумфалната си обиколка по улиците на Париж. С третата позиция на миналогодишния победител Фрум и доминацията на Team Sky по време на цялото състезание, отборът има за какво да бъде щастлив от представянето си. И отново, важен фактор за победата бяха ръчно изработените гуми на Continental. С Герайнт Томас победител, Крис Фрум на трето място, французина Роман Барде на шесто, испанеца Микел Ланда на седмо, руснака Илнур Закарин на девето и колумбиеца Найро Кинтанта на десето, шест от топ десет на финалистите използваха гуми Continental.

Колоездачите прекараха повече от 85 часа на седлото през изминалите три седмици със само два почивни дни сред вълнуващите спринтове, непрекъснати атаки, безкрайни изкачвания в Алпите и Пиринеите и самотните битки в бягането по часовник. Колоезденето е един от най-трудните и опасни спортове при непрекъснат риск от падане. Затова и Continental има специална развойна програма, която да гарантира, че гумите на компанията са способни винаги да отговорят на предизвикателството.

Но тазгодишната Обиколка не бе свързана само с британския отбор. Седем от отборите използваха гуми на Continental, изработени от майсторите на компанията в техния специална работилница в германския град Корбах. Сред тези отбори са испанският Movistar, които заложиха на стратегия с трима кандидати за титлата, и отборите на Bahrain Merida, Katusha Alpecin, Groupama-FDJ, AG2R и Dimension Data. Но този триседмичен спортен спектакъл не е само за определяне на победителя. Защото по време на състезанието има множество постижения в различни категории – наред до най-известната maillot jaune, или жълта фланелка, спортистите бяха отличени със зелената фланелка за най-добър спринтьор, червено-бялата за най-добър катерач и бялата за най-добър колоездач под 25 години. Отличени бяха и най-добрия отбор, а най-активният състезател бе определян всеки ден.

И отново, продуктите на Continental доказаха, че в тях има повече от добро представяне на големи дистанции. Експертите и специалистите в Корбах отново създадоха специални гуми, които да могат да се справят с трудностите и предизвикателствата на Тура. Особено предизвикателен бе етап 9 с повече от 22 километра паваж преди финала в Рубе. Но отборните механици трябва да осигурят и резервни колела за всеки етап, в случай на внезапни промени на времето. Състезанията по часовник също изискват специални гуми, които са избирани според конкретните пътни условия, както за личните, така и за отборните състезания. В резултат, всеки отбор получава от Continental набор от няколко стотин гуми за всякакви терени и условия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин