Concorso d’Eleganza 2024: Porsche, McLaren, Mercedes, Koenigsegg и компания

2805
2024

Скъпи, редки и атрактивни класики край езерото Комо

Concorso d’Eleganza на езерото Комо е сред най-вълнуващите автомобилни събития, за които мечтаят автомобилните фенове.

Легендарната Villa d’Este на езерото Комо, на около час път с кола от Милано, изглежда почти сюрреалистична. В парка около историческия Гранд Хотел Чернобио са представени над 50 класически автомобила, уникални по своя вид.

Поканените гости се разхождат около автомобили с чаша шампанско в ръка. Колекционери от цял свят показват на Concorso уникални модели като Diatto Tipo 20 S от 1923 г., Cadillac V16 от 1934 г,  Mercedes 300 SL от 1955 г., Maserati Quattroporte AM 121 от 1971 г. или червен Mercedes 600 от 1972 г. с късо междуосие.

Времето на езерото Комо бе доста дъждовно през последните седмици, затова е истинско успокоение, че посетители и фотографи могат да снимат, а членовете на журито да оценяват при нормални атмосферни условия, макар и навън да беше леко хладно.

Естествено на Concorso могат да се видят не само класики от 100 години автомобилна история, а и нови модели. BMW показа на събитието освен Artcar, който ще се бори за победата в 24-те часа на Льо ман също и студията BMW Concept Skytop, грандиозно красива луксозна тарга, която има много добри шансове, да бъде произведена в малка серия от 50 екземпляра. Цената: над 1 милион лева.

Rolls-Royce показа Cullinan Series II

Rolls-Royce показа наскоро обновения си Cullinan Series II, докато феновете на автомобилите се наслаждаваха на актуални студии като Lotus Typ 66, Triumph TR25 или Koenigsegg CC 850.

Concorso d’Eleganza предлага обаче много повече от струващите милиони екземпляри около Villa d’Este. Няколкостотин метра по-надолу по улицата във Villa Erba е не по-малко забавно. Тук се срещат клубове на всички марки, автомобилни фенове от цяла европа и колекционери от различни епохи. Празник за семейства и фенове, привличащ повече от 10 000 посетители, които също се наслаждават на класики на колекционери и производители.

Кулминацията: изложбата с моделите на наскоро починалия дизайнер Марчело Гандини. Видяхме екземпляри на Lamborghini Miura, Lancia Stratos, Fiat 132 и първата Сери 5 на BMW.

Ако това не ви е достатъчно, то можете да посетите и Fuori Concorso – събитие, привличащо все по-голямо внимание. Тук също имам какво да се види: от състезателни автомобили от 50-те години до Aston Martin Vantage от новото време.

Настроението е страхотно, като и при това Concorso музиката я правят не само автомобилите. Обстановката на езерото Комо е несравнима и прави разликата. Такава не предлага дори и шареното изложение Monterey Car Week в средата на август като най-ексклузивно автомобилно мероприятие с кулминацията  на Concours d’Elegance в Пебъл Бийч.

И ако Concorso d’Eleganza се отвори и усъвършенства, то събитието на калифорнийския бряг на Тихия океан може да се сдобие със сериозна конкуренция на езерото Комо.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин