AUTO BILD България / Civic по-безопасен за останалите от Golf

Civic по-безопасен за останалите от Golf

Добре оформената зона за абсорбиране на енергията пази дори хората в колата, която компактният азиатски модел удря. Toва стана ясно от тест на ADAC, в който Honda Civic се представи по-добре от VW Golf


7
дек.
2016

Интелигентно конструираните автомобили пазят не само пътници в своето купе, но и тези в по-малките коли, в които се ударят. Това доказа най-новият краштест на ADAC. Автомобилният клуб направи две симулирани фронтални катастрофи – с Honda Civic и VW Golf VII, които се „срещат“ фронтално с 56 км/ч със Smart fortwo, движещ се със същата скорост. Благодарение на широката си предница и зоната за поглъщане на енергията от удара японският модел с три надлъжни и три напречни греди разпределя значително по-добре енергията от удара от „по-коравия“ Golf с две надлъжни и една напречна греда. ADAC разработва този тест, за да разкрие пропуски, които остават скрити при програмата на Euro NCAP.

Структурата на каросерията при Golf не разпределя оптимално енергията при удара.

Структурата на каросерията при Golf не разпределя оптимално енергията при удара.

Civic се мачка за Smart

При изпитанията дъмитата на борда на Civic и в „противниковия“ Smart отчитат по-леки „наранявания“, отколкото в Golf и ударения с него Smart. Най-лесно разликата се разпознава, когато при катастрофрата на VW една от надлъжните греди „влиза“ в пространството за краката при Smart. Изводът: ако реален човек караше малката кола, той щеше да получи травми, които значително щяха да повлияят на качеството на живота му.

„Броят на загиналите може да бъде намален със 7%“

Именно при челни удари или удари в дърво тежките и смъртоносните наранявания могат да бъдат избегнати, ако колите разполагат с по-добри зони за поемане на удара, аргументират се от ADAC. Ако опасните места бъдат отстранени посредством „прости конструктивни мерки“, броят на загиналите пътници в автомобили може да бъде намален с до седем процента. Организацията иска разработеният от нея тест да бъде включен в програмата на Euro NCAР от 2018-а.

Удар с движещ се обект

По-конкретно: за разлика от стандартния краштест, при изпитанието на ADAC колата не се движи с 60 км/ч срещу неподвижна бариера, а с 50 км/ч при 50 процента припокриване срещу движещ се със същата скорост „автомобил бариера“, чиято алуминиева структура наподобява модел от средния клас с тегло 1,4 т. Според ADAC отпечатъкът върху алуминиевия блок ще дава информация за сигурността на хората в истинската кола.

Различия в абсорбиращите зони

Резултатът от новата методика беше разкрит още в началото на 2016-а при краштест на три модела. Зоната за поглъщане на удара при Honda Civic пое голяма част от енергията, което е много добре за другия участник в ПТП-то. При Renault Megane представянето беше „задоволително“, а VW Golf демонстрира „значителни пропуски“.

 

https://www.autobild-bulgaria.com/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%B2-%D0%B4/

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин