Citroën Visa Lotus: да надскочиш себе си

2903
2023

Отличителната черта на Citroën е, че в един период от своята история фирмата прилага в серийната си гама някои от най-екстремните идеи на автомобилната техника и дизайн. Зад откровените странности обаче често стои солиден бюджет за научноизследователска и развойна дейност, който не винаги се отплаща през годините, но пък успява да материализира разнообразни и интересни прототипи като купето Citroën M35 с роторен двигател или странната рали версия на Citroën Visa, направена на базата на Lotus.

Докато в повечето връзки с автомобилни производители, подпомагащата компания предоставя своя експертен опит при настройка на окачването и двигателя или в оформлението на каросерията, тук очевидно няма какво да бъде направено от Lotus за превръщането на компактен хечбек с 652-кубиков 2-цилиндров двигател в състезателен звяр за Световния рали шампионат, който да се конкурира с Renault R5 Turbo. В случая с Visa (също както и при Renault) Lotus залага на концепция с централно разположен двигател. Но за разлика от конкуренцията, инженерите, които се занимават с преработката, взимат много по-практично и лесно за изпълнение решение – просто да поставят каросерията на субкомпактния автомобил върху шаси на Lotus Esprit (от където е взет и серийният 2174-кубиков двигател с турбокомпресор и максимална мощност около 210 к.с.). С тази окомплектовка общото тегло на Visa става около един тон, което съвсем точно се вписва в параметрите на Renault R5 Turbo. Направени са два прототипа, един от които е запазен до днес.

Трябва да се отбележи, че паралелно с Lotus Citroën ангажира още няколко компании с разработката на рали концепции на базата на Visa. Тогава това сигурно е било нещо рутинно, но днес внезапната поява на половин дузина строго секретни прототипи на рали автомобили Citroën (включително вариант с два двигателя), тествани на специален етап, е гледка, която заслужава да се види.

През 1981 г. Citroën иска да участва в Световния рали шампионат, и то именно с Visa, която още е съвсем актуален модел. Така стартира „Проектът Генезис“, ръководен от Ги Верие, директор на отдела за моторни спортове на Citroën, който иска да създаде равностоен конкурент на Renault 5 Turbo в група Б. Ангажираните с тази задача фирми правят 8 различни прототипа с мощност от 145 до 290 к.с. и двигатели от 1219 до 1440 куб.см. При варианта, базиран на шаси от Lotus Esprit Turbo, стандартният 4-цилиндров двигател не е допълнително преработван, но е комбиниран с 5-степенна кутия от Citroën SM. През 1982 г. са направени редица тестове, но програмата е прекратена съвсем скоро след това, тъй като смазващият успех на Audi Quattro убеждава PSA (а и много други фирми), че единственият правилен път за развитието на рали автомобила е в задвижването на четирите колела, докато само със задно задвижване, той може само да „драпа“ за победа без реално да се състезава.

Понастоящем запазеният прототип на Lotus Visa се съхранява в центъра за историческо наследство на Citroën, The Conseratoire Museum във фабриката Aulney-sous-Bois в Париж.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин