Citroën Type A: модерният автомобил

2810
2022

Сутринта на 4 юни 1919 г. мосю Тестемо́л, който живее в Болио́сюр Дордо́н, влиза в шоурума на една напълно неизвестна автомобилна фирма в Париж, откъдето си купува малка, спретната кола за 7950 франка. Дотук нищо необичайно, с изключение на една малка подробност – същия ден мосю Тестемол ще запише името си в историята, като първия собственик на автомобил от марката Citroën.

Той е особено горд със своята инвестиция, защото смята, че се е сдобил с една много съвършена за времето си кола, която включва редица технически новости. Оборудвана е с електрически стартер, в епоха, в която голяма част от останалите шофьори всяка сутрин продължават се борят с манивелата, има истински електрически светлини, а не карбидни като при конкуренцията и колелата са изцяло стоманени, а не с архаични дървени спици.

Преди и след реставрацията…

Първият модел на Citroën, обозначен като Type A е и първата френска кола (и една от първите в Европа), при която воланът е разположен отляво, а ръчната спирачка и скоростният лост се намират в купето. Той се произвежда от юни 1919 г. до декември 1921 г., като за този период са направени 24 093 броя. Оборудван е с четирицилиндров двигател с водно охлаждане и работен обем от 1327 куб. см, развива максимална мощност от 18 к.с. (13 kW), а максималната му скорост достига 65 км/ч. Изразходва само 7,5 л бензин и 250 грама масло на 100 километра.
Окачването се състои от надлъжни четвърт елиптични листови ресори отпред и надлъжни двойни четвъртелиптични ресори отзад.

Type A се предлага с две междуосия и може да се оборудва с различни каросерии, като тези които вървят в комплект с дългото шаси са: Torpedo, Torpedo Sport, Conduite Intérieure, Coupé de ville, лек камион и Landaulet, чийто покрив се отваря над задните седалки. Това е моделът, който през 1920 г. успява с един замах да накара гилдията на таксиметровите шофьори в Париж (а не след дълго и в София) единодушно да се преориентира към Citroën. Късото шаси с междуосие от 2550 мм се оборудва с три вида надстройки: Torpedo, Conduite Intérieure, Coupé de Ville и пикап. То се предлага само по индивидуална поръчка до началото на 1920 г., след което опцията е оттеглена, за да се намалят производствените разходи, а с това да се понижи себестойността на продукцията.
Освен с прогресивни технически решения, колата предложена от Андре Ситроен се отличава и с много атрактивна цена, която в някои случаи е два пъти по-ниска от тази на автомобилите в съседните шоурумове. Скептицизмът към авангардната и новаторска марка, която дебютира на френския пазар след края на Първата световна война, разбира се също е доста голям, както към всичко ново и непознато. Не така обаче смятат милионите последователи на мосю Тестемол, които чрез Citroën най-точно могат да изразят своя различен, интелигентен и забавен начин за възприемане на света.

Представеният автомобил е част от колекцията на Тодор Деляков от Поморие, която се отличава с някои от най-старите, скъпи и редки автомобили в България.

Той купува колата през 2012 г. от Франция, като според предишния собственик тя е произведена през 1922 г. След проверка на номера на двигателя, и други детайли, като арматурно табло, мястото на резервната гума и разположението на алуминиевите лайстни върху каросерията обаче става ясно, че това е представител на първия модел Type А, който се произвежда от 1919 до 1921 г.
Шасито и двигателят са възстановени от Антон Антонов, един от ветераните на ретро движението в България и Георги Григоров, изключителен експерт и майстор на автомобилната реставрация. Една от най-сложните операции от реставрационния процес е свързана с дърводелската работа по изграждането на носещата конструкция на каросерията. Основно съдействие по този въпрос оказва известният варненски колекционер на ретро автомобили Николай Колев-Бижуто, който възлага тази задача на един от най-добрите специалисти по дървообработване във Варна.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин