Citroën Traction Avant: масовото предно задвижване стана на 90

0702
2024

През 1934 г. Citroën Traction Avant става първият в света масово произвеждан автомобил с предно задвижване, въпреки че сравнително късно се присъединява към тази тенденция, възприета от някои производители в Европа и САЩ още в края на 20-те години. Авангардната каросерия е монокок, удароустойчива и се предлага в три основни изпълнения (стандартен седан с 4 врати, модел с дълга база и пета врата „Commerciale“, както и версия с три реда седалки „Familiale“), оборудвани с четири- и шестцилиндрови двигатели, като между 1934 г. и 1957 г. са произведени 760 000 бройки. Поради липсата на рама и кардан, колата се откроява с много по-ниския си профил и характерна стойка, които рязко контрастират на масово разпространените в онази епоха автомобили.

Traction Avant е проектиран от фирмения инженер Андре Льофевр, а дизайнът е дело на Фламинио Бертони. Основната част на каросерията се състои от шаси и купе, заварени в едно цяло, за разлика от повечето тогавашни автомобили. Унитарната конструкция чувствително допринася за намаляване на теглото с повече от 70 кг и понастоящем е стандартна за почти всички автомобили, но преди 90 години все още е инженерна екзотика. По онова време подобни иновации се възприемат с голямо подозрение и съмнения относно тяхната здравина. Ето защо фирмата организира атрактивна демонстрация, заснета на кинолента, при която един Citroën Traction Avant е бутнат висока от скала, но след като застава на колелата си, може отново да потегли и то без почти никакви външни повреди.

Мащабът на инвестициите в производството показва колко много е очаквал Андре Ситроен от новия модел. Подготовката на строителната площадка се извършва през зимата на 1932/33 г., а на 15 март 1933 г. започва разрушаването на сградите на предишната фабрика с обща площ от 30 000 кв.м. На 21 април започва строителството и до края на август са издигнати четири пъти по-големи сгради от старите, като за носещите конструкции са използвани 5000 тона желязо и стомана. На откриването са поканени 6000 гости, главно дилъри, търговски агенти и рекламодатели, за които на 8 октомври е организиран грандиозен банкет във все още празните производствени цехове.

Първата завършена кола е показана пред публика в шоурума на компанията в Париж на 18 април 1934 г., но още на 23 март е организирано частно представяне за някои от най-големите дилъри. До началото на пролетта обаче около колата се носят само слухове, тъй като характеристиките й се пазят в тайна. На 19 април 1934 г. конвейерът започва да работи на пълен капацитет, но поради прибързаното пускане на модела, са открити недостатъци в трансмисията и хидравличните спирачки (също първите в масово произвеждан автомобил). Пазарът обаче е свикнал с утвърдените модели със задно задвижване, чийто дял в общата продукция на Citroën, дори и през 1936 г. все още е над 10%. В крайна сметка, разработката на Traction Avant и реконструкцията на завода излизат невероятно скъпи и в края на 1934 г. Citroën обявява фалит. Най-големият кредитор, оказал ключово влияние за спасяването на марката, е Michelin, който купува фирмата Citroën през 1934 г. и остава неин мажоритарен собственик до 1976 г. В рамките на тези 42 години, Citroën се превръща в изследователска лаборатория, в която са тествани първите радиални гуми и много други иновации на Michelin.

Traction Avant се произвежда повече от две десетилетия, през които автомобилните технологии и дизайнът преминават през динамична еволюция. И докато в средата на 30-те години Traction Avant все още е модерен и авангарден автомобил, то през последните години от производството си, вече е прекалено банален и старомоден.

В чисто технически план може да се допълни и това, че освен иновативното предно предаване, автомобилът се отличава и с много модерно за времето си окачване, като отпред е независимо с пружини, напречни носачи и торсионна греда, а отзад е зависимо с надлъжни носачи и хидравлични амортисьори.

Тъй като е значително по-лек от конвенционалните проекти от епохата, Traction Avant може с лекота да развие развие над 100 км/ч, като средният разход на гориво не надхвърля 10 л на 100 км, което е много добро постижение за предвоенната епоха.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин