Citroen DS 19: под знака на спокойствието

Френският президент се бореше за възход и спокойствие за Франция и света. Несравнимият Citroen ID/DS 19 осигури възход и спокойствие за него и за света


7
фев.
2017

Никакви „Shake, Rattle and Roll” като при Елвис, който се превръща в звезда през 1956 г. Никакъв рокенрол, никакви движения на таза. А реене и носене. Нежно полюляване. Възход и спокойствие в духа на идеите на Шарл де Гол, големия политик на своето поколение. Спасителят на Франция и визионерът на една мирна Европа, който казва за себе си: „Аз съм твърде малък, за да се навеждам”. И от този момент това важи за всички. В Citroen ID/DS 19, който е дълъг близо 5 метра и отпред е по-широк с 15 сантиметра, отколкото отзад, никой не трябва да се навежда. Но всички трябва да се поклонят.

За се поклонят пред една богиня, която се издига от спокойните вълнички на спокойното море и веднага предизвиква бурно вълнение. Защото е екзотична, смела и насочена към бъдещето. Със завършени форми. Едновременно радикална и авангардна. И поставя началото на нова ера в производството на автомобили. И докато по същото време в Германия возилата като Messerschmitt Kabinenroller са приспособени към изискванията на хората, то в новия си „автомобил за масите” Citroen празнува триумфа на техниката и иновациите.

Футуристично арматурно табло и волан с една спица. Зад него е лостът на хидравличната полуавтоматична трансмисия.

Нека го разгледаме по-внимателно. И нека не го щадим с мотива, че е стар, а ние днес вече сме по-умни. Ще се уверим, че изминалите десетилетия изобщо не се отразяват на богините. Вместо това предният капак нежно се спуска напред между фаровете. Ами радиаторната решетка? Няма такава. Няма го масивния и задължителен досега за всеки автомобил олтар – само два тесни процепа под и над бронята. Това е първият шок. Вторият не закъснява, защото тази кола няма задница – поне не конвенционална. Задният края на богинята нежно се спуска към пътя, нежното плъзгане е прекъснато само от огромно панорамно стъкло.

Отпред нищо, отзад нищо. И това ми било богиня? Какво щеше да постигне с такива данни другата богиня на годината, която под името Мерилин Монро изненадващо се омъжи за писателя Артър Милър? Нямаше да постигне нищо, дори и да беше „обута” с Michelin X, първите радиални гуми със стоманен каркас, които са разработени специално за Citroen и ни показаха какво ще е бъдещето при гумите още при предшественика на DS – модела Traction Avant. Размерите на интериора покриват и комфортните изисквания на дългокракия генерал Де Гол, който може да се разположи на седалката като на дивана на мадам Бовари.

Под предния капак на DS революции не се наблюдават: двулитров четирицилиндров мотор от предшественика Traction Avant.

Колкото и перфектно да са се справили конструкторите на Citroen с изискванията за комфорт и поведение на пътя, с мощността на двигателя не са имали голям успех. Със 75 к.с. DS постига максимална скорост 150 км/ч – достатъчен повод на критиците да изискват шестцилиндров мотор за DS. Напразно – DS си остана с четири цилиндъра, и то в продължение на 20 години. Апелът към по-висока сигурност обаче бива чут. Лимузината получава новаторска работеща при високо налягане хидравлична спирачна система, управлявана с бутон вместо с педал, както и дискови спирачки отпред.

Като стана дума за сигурността. По пътищата на Западна Германия положението е като в Дивия Запад: 62 540 катастрофи, 12 800 загинали, както и много ранени.Но кървавите факти не стряскат никого. През тази година в Германия са произведени 910 997 автомобила, като една трета от тях идват от Волфсбург. По онова време се шофира бързо, работи се много и се живее бързо. Средно на година всеки германец харчи по 131 марки за алкохол, 87 марки за тютюн и 13 марки за кино. Но мнозина харчат доста повече пари за алкохолни напитки. Шведските вестници дори се опасяват, че това е по-голяма опасност за човечеството от атомната бомба.

Повдигане с малко лостче: големият Citroen има пет различни нива на окачването. Регулатори се грижат желаното ниво да се поддържа постоянно – независимо дали колата е празна или е натоварена.

И докато някои се опиват – DS 19 и неговата “олекотена” дъщеря ID 19 (без полуавтоматично превключване и сервоуправление) нямат нужда от подобно нещо. Те просто се реят над тези неща. Те впечатляват всички и навсякъде с несравнимите си качества, които в продължеине на години спират дъха на специалистите. Моя също.

С бялото лостче отляво на ръчната спирачка аз се чувствам като на луната – който отговаря за приливите и отливите. За прилив напълвам сферите на окачването с хидравлично масло, и успявам със сухи крака – защото каросерията се вдига с 30 сантиметра – да прекося опасните водовъртежи. За отлив снишавам богинята до нормалните 16 сантиметра клиренс. За „смесени” ситуации има три други нива на окачването.

Къде е радиаторът? Предният капак плавно се снижава между фаровете.

Регулирането на нивото на каросерията е замислено и за практични функции – за смяна на гума например (най-висока позиция), за офроуд-разходки (висока позиция) или за пътища с дупки (средна позиция). Регулатори се грижат желаното ниво да се поддържа постоянно – независимо дали колата е празна или е натоварена с петима пътници. Не познавахме нито един автомобил, който е толкова прогресивен и революционен. При Citroen всяка колело си има собствено хидропневматично окачване, амортисьорите са пенсионирани – а това осигурява такъв комфорт, който не е постигнат от никой друг автомобил до наши дни.

Технически данни на Citroen DS 19

Редови четирицилиндров двигател; работен обем 1911 куб. см; мощност 55 кВт (75 к.с.) при 4500 об./мин.; независимо хидропневматично окачване на всички колела; регулиране на нивото; четиристепенна полуавтоматична трансмисия; предно задвижване; тегло 1195 кг; максимална скорост 150 км/ч; разход на гориво 10 л/100 км; цена като нов (1956 г): 12 100 марки

Заповядайте! Абсолютно недостижим по отношение на размера, комфорта и оформлението на интериора: богинята е нежна и ви глези с меки тапицерии.

Още по темата