Citroën Berlingo стана най-продаваната „баничарка“ във Великобритания

2005
2024

Citroën Berlingo Van е най-продаваният малък товарен автомобил във Великобритания през 2023. Това отлично постижение безспорно е резултат от силното представяне на марката Citroën през миналата година и цялата гама от многократно отличавани с престижни награди лекотоварни автомобили, чийто ръст по отношение на продажбите значително надхвърля средния за пазара темп на растеж.

През 2023 лекотоварният Berlingo е продаден в общо 14 065 екземпляра, което е с над два пъти повече в сравнение с обемите, реализирани през 2022 година. Като цяло, общият обем на продажбите на марката Citroën в лекотоварния сектор през 2023 година възлезе на 27 382 автомобила – увеличение в размер на 38% спрямо резултатите в предходната 2022 година. С тези отлични постижения, Citroën допринесе за увеличаване на продажбите на групата Stellantis Pro One в сектора на лекотоварните автомобили с 27,0% спрямо предходната година и до достигане на общ пазарен дял от 27,2%.

Новият Berlingo Van се предлага в две дължини на каросерията – M версия с обща дължина от 4,4 метра и XL версия с 4,75 метра. Berlingo се предлага с богата гама високоефективни бензинови и дизелови двигатели, както и в изцяло електрически вариант на задвижване. Максималният товарен капацитет на модела достига 4,40 куб.м, а полезният товар – до 1 тон (780 килограма при електрическата версия). Berlingo Van се предлага и във вариант с удължена кабина (Еxtended cab).

Citroën Berlingo е важна част от богатата гама лекотоварни автомобили на марката, която включва още Ami Cargo, Berlingo Van, Dispatch и Relay и предлага изцяло електрически варианти на всички модели. Неотдавна цялата гама лекотоварни автомобили на Citroën бе основно обновена и модернизирана с нови задвижващи агрегати и системи с по-дълъг автономен пробег на електричество и богата палитра от съвременни технологии за повишаване на комфорта и безопасността. Новият ë-Berlingo Van се задвижва от електродвигател с мощност 136 к.с. и разполага с акумулаторна батерия с брутен капацитет 52 кВтч, предоставяща енергия за изминаване на 205 километра с едно зареждане (в WLTP комбиниран цикъл, данните се сертифицират в момента) – пробег, който е с 20% по-продължителен от този при предходната версия на модела. При използване на бързозарядна станция с мощност 100 кВт, новият Berlingo Van е в състояние да възстанови заряда на акумулаторната батерия от 0 до 80% за време под 30 минути.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин