Citroën Ami 6: практичен и забавен

1303
2024

Ami 6 е един om най-екстравагантните, най-симпатичните и в също­то време най-достъпни модели на Citroën от следвоенната епоха. На френски Ami означава „приятел“, и наис­тина за мнозина щастливи клиенти в Западна Европа, компактният френски симпатяга е точно такъв.

Моделът се произвежда между 1961 и 1978 г. и за известен период от време е сред най-продаваните автомобили във Франция, като за 18-годишната си кариера е израбо­тен в 1.840.396 екземпляра. Двигателят му е с рабо­тен обем, редуциран до 602 куб. см, за да се вмести във френската нормативна база от 3CV (3 данъчни конски сили). Затова и автомоби­лът често е наричан “3CV”.

Ami дебютира почти едновремен­но с икономичното Renault 4 и също като него е насочен към практична­та, но доста многобройна прослой­ка от неособено заможни клиенти с малък частен бизнес. Истината е, че Ami 6 не е нищо повече от един външно осъвреме­нен и заздравен 2CV, при който са внедрени и някои дребни техниче­ски подобрения (но за сметка на повишеното собствено тегло). Преобладаващата част от разно­видностите са снабдени със споменатия 602-кубиков, двуцилиндров „боксер“, с какъвто от на­чалото на 60-те години започва да се предлага и гамата на 2CV. Цялата платформа и независимо­то окачване на всички колела оста­ват идентични и при двата моде­ла.

Седалките на Ami са много лесни за демонтаж. Дори в някои от рекламните проспекти на модела може да се види как те са извадени и подредени на някоя зелена полянка около маса за пикник – една много приятна черта от характера на скромната френска малолитражка.

Външното оформление на авто­мобила не се приема еднозначно, както от специалистите, така и от самите клиенти. Тук обаче без съмнение става дума за много екстравагатен стилистичен похват, в който са приложени изключително практични и евтини технологични хватки – например предният капак, които представлява леко огънат лист ламарина, без следи от сложна и трудоемка щамповка. Трябва да се отбележи и това, че Ami става първият едросериен авто­мобил в света (заедно е представения през същата година Ford Taunus), който има елипсовидни, а не кръгли фарове. Един от отличи­телните външни белези на модела е и скосеното навътре задно стъкло, каквото по същото време имат само още два или три автомобила в света, като Mercury Monterey и Ford Anglia. Ami 6 е и първият фирмен представител, произвеждан в новата фабрика на Citroën, открита в Рен през 1961 г.

Наследникът на модела, обозначен като Ami 8, донякъде е ощетен в стилистично отношение, макар че дизайнът му е дело на елитната френска каросерийна фирма Heuliez. Неговата каросерия вече е доста по-конвенционална – тип хечбек, която се предлага и в комби-версия. Съществува и вариант Ami Super, който се задвижва от 4-цилиндров „боксер“, идентичен с този на модела GS.

Максималната скорост на скромната френска машинка достига 105 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 30 секунди. Разходът на гориво от 5,3 литра на 100 км е почти съизмерим със съвременните норми.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин