Citroën 2CV Radar – грозните патета са повече от едно

1706
2024

Робер Радар (това е истинската му фамилия) е официален представител на Citroën в Лиеж, който през 1956 г. решава да направи един интересен роудстър на шаси Citroën 2CV. Автомобилът, който се отличава със странна и максимално опростена каросерия, изработена от полиестер, е оборудван с подсилено окачване със стабилизатор и леко пренастроен двигател с двойни карбуратори, благодарение на което максималната скорост достига 120 км/ч. Първоначално Радар се надява да произведе малка серия от десет екземпляра, но в крайна сметка са завършени само пет. Три са монтирани върху шасита лично от него всобствената му работилница, докато станалите два са продадени на частни клиенти, които обаче са достатъчно квалифицирани, за да се справят сами с окомплектоването на шасито. Първият екземпляр, разбира се, е предназначен за самия Робер Радар. Първоначално е оборудван със стандартен 425-кубиков двигател от сериен 2CV AZ, но не след дълго е преработен. Ходът на буталото е увеличен, в резултат на което работеният обем достига до 500 куб. см, като отделно от това е поставен и специален всмукателно-изпускателен колектор, позволяващ монтирането на два карбуратора.

Стилната стъклопластова каросерия, създадена от представителя на френската марка в Лиеж е одобрена и от Citroën. В началото на 1957 г. прототипът е представен и на белгийския монтажен филиал на Citroën, който решава да организира серийното му производство. Така между 1959 и 1962 г. там са направени 60 каросерии, но с такива са оборудвани само 20 шасита, които са пуснати за продажба в дилърската мрежа на марката в Белгия на цена 75 000 белгийски франка (тоест с 25 % повече от стандартния 2CV). Те се отличават от първите опитни образци с малък преден капак и липса на външни дръжки на вратите, като за предно стъкло е използвано задното стъкло на CitroënDS.

В резултат от някои технологични проблеми, е взето решение производството на Citroën Radar да бъде поверено на френската компания Detry, но тази идея не е осъществена.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин