/ Chrysler Pacifica: ванът на Google?

Chrysler Pacifica: ванът на Google?

Fiat и Google искат да използват Chrysler Pacifica като тестов автомобил за автономно шофиране. Ние се докоснахме до американския миниван

Fiat Chrysler (FCA) и Google работят върху бъдещото развитие на автономното шофиране. Софтуерната компания ще разшири своята флотилия от автомобили със самостоятелно управление със 100 броя модифицирани Chrysler Pacifica. Това е първият случай, в който Google работи съвместно с автомобилен производител, за да внедри технологиите си в сериен модел. Първоначално вановете ще бъдат изпробвани на затворени трасета, за да докажат, че са достатъчно сигурни за пътуване по обществените пътища. Дали Pacifica няма да стане Google Van? AUTO BILD се докосна до обемистия „янки“, който е предлаган и като Plug-in хибрид. Неговото име не е ново – до 2008 г. също се произвеждаше Pacifica, който обаче беше спрян заради слаби продажби.

Интериорът е подреден и изработен качествено, инфотейнмънт системата ни е позната от Fiat.

Интериорът е подреден и изработен качествено, инфотейнмънт системата ни е позната от Fiat.

Кокпитът: модерен и удобен

Интериорът изглежда много подреден. Седалките са комфортни, материалите – висококачествени, а облеченото в кожа арматурно табло не е претоварено с превключватели, бутони и показателни уреди. Новата инфотейнмънт система с навигация Uconnect от концерна FCA с 8,4-инчов тъчскрийн е разположена в центъра на таблото. На нея могат да бъдат инсталирани много допълнителни приложения чрез WLAN-връзка. Практичен е въртящият се селектор на автоматичната трансмисия, благодарение на който между водача и пасажера остава много място за поставки за напитки и ниши за вещи. Освен това отпред Chrysler-ът разполага с две USB-букси, а отзад – с още две. USB-портове има дори на третия ред! Ако децата от втория искат да разберат още колко път остава до морето, могат да намерят отговора сами благодарение на задните 10-инчови дисплеи.

Двата реда седалки зад водача и пътника до него могат да бъдат сгъвани в пода – така се образува равна товарна повърхност.

Двата реда седалки зад водача и пътника до него могат да бъдат сгъвани в пода – така се образува равна товарна повърхност.

Сигурност на топниво

Повече от 100 мерки трябва да направят Pacifica най-сигурния миниван на пазара. Освен темпомат с поддържане на дистанцията и система за автоматично спиране машината има също асистент за следене на лентата. Типичните за ван предимства също са силно изразени при модела – плъзгащите врати например се отварят посредством „жестове“ с краката. На втория ред има две приспособления за закрепване Isofix, а на третия – едно.

Преработена система за сгъване на седалките

Подобно на предшественика си, и новият Pacifica използва системата Stow’N’Go, която обаче е усъвършенствана. Сега отзад има повече място за коленете, а човек може да опъне крака дори и под втория ред седалки. Така най-отзад съвсем спокойно могат да пътуват и пасажери с нормален ръст. Както и досега, двата реда седалки зад водача и пътника до него могат да бъдат сгъвани в пода – така се образува равна товарна повърхност и се отваря обем от 4000 литра. По този начин могат да бъдат транспортирани предмети с дължина до 2,43 метра. В най-евтината версия седалките се сгъват ръчно, в по-високите нива на оборудване това става електрически.

Pacifica е миниван с класически качества. Новост е буксата за зареждане в предния калник.

Pacifica е миниван с класически качества. Новост е буксата за зареждане в предния калник.

Разход три литра

Pacifica използва изцяло нова платформа и тежи с до 130 кг по-малко от предшественика си. В базовата модификация се поставя 3,6-литров атмосферен V6 с 287 к.с. и максимален въртящ момент 355 Нм. Трансмисията е 9-степенна автоматична. При хибридната система два електродвигателя и батерия с капацитет 16 кВтч помагат на бензиновия мотор. По данни на Chrysler колата изминава изцяло на ток 48 км, а средният разход е само 3 л/100 км. Зареждането при система на 240 волта отнема само два часа. Новият Chrysler Pacifica ще се появи в САЩ още тази пролет, а Plug-in хибридът – във втората половина на годината. След като за първи път седнахме в автомобила, можем горещо да препоръчаме на Fiat да лансира колата и в Европа – особено ако цената й на Стария континент бъде около 70 000 лева, колкото е в САЩ.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин