Chrysler представя електрически ван на CES

Първите изображения демонстрират, че прототипът не е близък до сериен модел


3
ян.
2017

По-късно днес Chrysler ще направи официална премиера на Portal Concept, изцяло електрически миниван. Основните акценти в концепцията ще бъдат сериозното остъкляване и хилядите диоди. С междуосието си от 3002 мм просторният автомобил ще бъде една идея по-малък от Pacifica. Дизайнът е прекалено футуристичен, за да приемем, че прототипът някога ще влезе в серийно производство в този вид.

Portal Concept разполага с масивни плъзгащи се врати, които се отварят една срещу друга. В интериора са интегрирани два LCD-дисплея – един много дълъг в горната част на таблото и още един тъчскрийн – в централната конзола. На борда има цели 10 docking-станции за зареждане на смартфони или таблети. FCA работи съвместно с Panasonic за интерфейса – а това е знак за дългосрочно сътрудничество между двете компании.

Chrysler нарича интериора „трето измерение“ – като за останалите две приема офиса и дома. Седалките могат да бъдат местени напред и назад, да се сгъват или да бъдат демонтирани изцяло. В пода са интегрирани литиево-йонните батерии с капацитет 100 кВт, които позволяват пробег над 400 км с едно зареждане. Устройство за бързо зареждане дава на колата енергия за 240 км в рамките на 20 минути. Един-единствен електродвигател задвижва предните колела.

Американският ван разполага с възможности за автономно управление от ниво 3, което означава, че при определени условия (напр. на магистралата) шофьорът няма нужда да се намесва. Функции за разпознаване на лица и глас позволяват на Portal да разпознава отделни потребители и да настройва автомобила според индивидуалните им изисквания. Вътрешна WiFi-мрежа позволява на пътниците да споделят музика, снимка, видео или други файлове, „превръщайки пътуванията в социални спомени“.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >