Chevrolet Silverado EV: електрически пикап с пробег от 640 км

0701
2022

Chevrolet показа Silverado EV – електрическата версия на най-продавания модел на марката. Електрическият пикап предлага пробег до 640 километра и е с мощност до 488 кВт.

Silverado EV е базиран на платформата Ultium на General Motors. Освен това тук за първи път се използва и новата софтуерна платформа на GM Ultifi, която позволява Over-the-Air-ъпдейти. За пазарния старт ще се предлагат две версии: RST First Edition и ориентиран към флотилиите модел WT (Work Truck).

И двете версии притежават батерия Ultium с 24 модула, която служи и като подсилващ каросерията елемент („structural battery“). И двата варианта могат да изминат с едно зареждане около 640 километра. Батериите и на двете версии могат да бъдат зареждани с до 350 кВт. – това би било нов рекорд! Изглежда Silverado притежава 800-волтова система. Благодарение на нея за 10 минути може да бъде зареден ток за изминаването на около 160 километра.

И двата варианта са с двойно задвижване. RST предлага мощност от 488 кВт. и максимален въртящ момент от 1058 Нм в режим Wide Open Watts. Така спринтът до 100 км/ч трае 4,5 секунди. RST има прикачен товар от до 4,5 тона и полезен товар от 590 килограма.

Версията RST First Edition предлага четири завиващи колела, адаптивно въздушно окачване и системата за отвор в задната облегалка Multi-Flex Midgate. На борда е и системата Super Cruise: полуавтоматичната система поема на определени отсечки в Щатите и Канада управлението на автомобила.

Отвътре в RST има инфотейнмънт система със 17-инчов монитор, конфигуриращ се 11-инчов дисплей на уредите и цветен Head-up-дисплей. 

Лекотоварен вариант WT

WT предлага мощност 375 кВт. и максимален въртящ момент 834 Нм. Прикаченият товар е 3,6 тона, а полезният товар – 540 кг. По-късно ще се предлага пакет Max Tow, който ще увеличи прикачения товар на 9,0 тона.

Silverado EV поддържа и двупосочно зареждане. Чрез десетте букси батерията може да дава ток до 10,2 кВт. към потребители. Възможно е също така и зареждане на други автомобили.

Silverado EV ще се предлага само като Crew Cab, като отзад удобно могат да седят и пасажери с височина от 1,80 метра. Предният багажника на Chevrolet предлага място за един голям куфар.

Товарната повърхност на RST е с дължина 1,80 метра. При отворена врата Multi Flex Gate повърхността се увеличава на 2,70 метра. За тази цел трябва първо да сгънете задните седалки. Врата може да се отваря и отделно – тогава на задната седалка все пак ви остава едно място.

Silverado EV се произвежда във Factory Zero в Детройт – но от 2023 г. Резервации за Silverado EV вече могат да се правят. Silverado EV WT ще се появи на пазара през пролетта на 2023 г. През есента на 2023 г. ще го последва и RST First Edition за 105 000 долара. След старта на производството ще последват още версии – WT с по-малък пробег за 39 900 долара, нормален RST, Trail Boss и др. 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин