Chevrolet Monte Carlo или „изгодно“ купе Rolls-Royce само за 12 000 долара?

0104
2022

Второто поколение Chevrolet Monte Carlo, което се произвежда от 1973 до 1977 г. е определено от специалистите като предсказуемо и доста безлично продължение на оригиналния модел, лансиран през 1970 г. Ето защо още тогава се намират и собственици на модела, които искат нещо повече от претоплено парче пица и отговорът на тяхното желание не закъснява. По същото време подобни идеи витаят и в главата на автомобилния дизайнер Джон Тедеско, основател и собственик на тунинг фирмата Custom Cloud Motors във Флорида. Той решава да предложи на феновете на този модел нещо наистина ексцентрично на достъпна цена. Взима за изходна база стандартно купе Monte Carlo, което преработва изцяло само в предната и задната част, така че да наподобява Rolls-Royce, а творбата му, завършена през 1976 г. е остроумно наречена Chevy Monte Carlo Custom Cloud.

Твърди се, че този уникат е направен в серия от 100 екземпляра, което днес е трудно да се потвърди, имайки предвид, че проектът е с 45-годишна давност. В интерес на истината обаче, такива автомобили все още могат се купят в интернет от бивши собственици, голяма част от които съвсем естествено са от Лас Вегас (в крайна сметка, къде другаде бихте могли да видите нещо подобно на Монте Карло с радиаторна решетка от Rolls-Royce?) Въпреки че според разкрепостените американски критерии този поръчков автомобил не е нещо необичайно, той все пак предизвиква интерена на специалистите, а през март 1976 г. дори се появява на корицата на „Car&Driver“

Както се вижда от снимките, колата е изцяло променена отпред, а задната част наподобява Rolls-Royce Silver Shadow, но единственият елемент, който почти нпълно се припокрива с формата на британския оригинал е внушителната радиаторна решетка с характерния орнамент Spirit of Ecstasy. Оригиналните фарове са запазени, но Тедеско добавя и още два фара за мъгла, които едновременно с това изпълняват функцията на мигачи. Стандартните задни светлини на Monte Carlo са заменени с комплект от Rolls-Royce Silver Shadow, а видоизмененият заден капак, също както и предният, са изработени от фибростъкло. Що се отнася до интериора, не се забелязват никакви видими промени освен персонализирания волан.

Учудващо е, че повечето от оцелелите до днес екземпляри са в отлично състояние и на сравнително малко километри. В обявите за продажба често се срещат фрази от рода на това, че „Където и да отидете, хората ще искат да си направят снимки“, или че „Това е кола, чиято цена само се вдига с времето“. Последното може и да не е съвсем вярно, но е сигурно, че днес един такъв уникат може да се купи за не повече от 12 000 долара.

И още една интересна подробност от пъстрата история на този необичаен автомобил: Още през 1976 г. Rolls-Royce съди Custom Cloud Motors за нарушаване на авторски права и, разбира се, печели делото.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин