Chevrolet G20 „Viper Van“: с чудовищен V10 двигател

0807
2024

Ван на Chevrolet е специален сам по себе си, но този тук е повече от впечатляващ – с внушителен V10 двигател и над 1000 к.с.!

Познаваме големи, кашонообразни микробуси като този Chevrolet G20 от филмови класики като „The A-Team“ (във филмовата серия това е GMC Vandura). Този модел е с първа регистрация от 1983 г. и междувременно е претърпял много преработки и също така е показван няколко пъти в телевизионни предавания или в YouTube.

Голям V10 мотор от Dodge Viper в Chevrolet

Принципно семейни автомобили като този от Щатите не са оборудвани с малки двигатели серийно и този екземпляр не се различава в това отношение: първоначално под капака му работи 5-литров V8 агрегат, а по-късно собственикът му го заменя за V8 с голям блок и с работен обем от 7.4 литра.

Но това не е всичко: преди няколко години неговият притежател монтира 8-литров V10 двигател от Dodge Viper в двигателния отсек. Логично, собственикът просто го нарича „Viper Van“.

Открит двигател и турбокомпресор

Най-крещящото в него може би е фактът, че двигателят се подава напълно свободно във вътрешното пространство. Все пак оригиналният двигателен отсек едва ли би бил достатъчен за размерите на могъщия V10. Няма капак – така че вътре може да стане много топло.

Но достатъчна ли е стандартната мощност за тунера? Не: защото там, където другите биха се спрели, той едва започва. Първите двигатели на ранния Viper (произведени между 1992 и 2002) не са „немощни” с до 476 к.с., но G20 Chevy трябва да има повече мощност. Много по-голяма мощност.

Над 1000 к.с. в Chevrolet G20

Съставките за това са битурбо и изпускателна система, която завършва директно под задната седалка. Това дава на чудовището цели 1046 конски сили и максимален въртящ момент от 1419 Нм. Трансмисията е 6-степенна механична.

Две спортни седалки Recaro отпред и много удобна 3-местна седалка на втория ред осигуряват необходимия комфорт. Като се има предвид бруталната изпускателна система и открития двигател, това превозно средство едва ли ще е подходящо за ежедневна употреба.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин