AUTO BILD България / Chevrolet Corvette Carbon 65 Edition: Капитан Америка!

Chevrolet Corvette Carbon 65 Edition: Капитан Америка!

За 65-ия си рожеден ден Vette получава специалната версия Carbon Edition, лимитирана до 650 бройки. AUTO BILD тества „горещия“ модел от Детройт


8
февр.
2018

Пенсия на 65 ли? Тогава, когато нормалният германец лека-полека се ориентира към по-спокойната фаза от живота си, един „американец“ започва втората си младост – поне ако е автомобил, и то спортен. Така поне се получава при Corvette, който в момента е произвеждан в седмото си поколение и през 2017 официално достигна пенсионна възраст. Но вместо да му даде някой бонус, GM му прави специална версия и го пуска с нови сили в боя.

С Carbon Edition 65, от която ще има само 650 бройки (от тях 120 – за Европа), Vette за пореден път доказва, че разполага с нещо повече от 6,2-литров V8 с компресор (659 к.с., 881 Нм). За повече шоу, както и за постигане на по-ниско тегло, колата е оборудвана с карбонови спойлери и прагове, олекотен капак, черни джанти с карбонови елементи и специална боя – фино бебешко синьо, което контрастира по уникален начин с черните елементи по каросерията. С този външен вид колата ще привлича погледите – дори в Лос Анджелис. От четирите ауспуха, позиционирани централно, отеква невероятен звук – който може да засенчи дори акустиката на Ferrari-та и Lamborghini-та по Rodeo Drive или Sunset Boulevard.

Corvette далеч не е проектиран само за перчене из големия град. Напротив, колкото по-далеч отива човек, толкова по-силно се влюбва в колата – дори в страната, въвела за първи път ограниченията на скоростта. Кабриолетът почти магически се носи към Pacific Coast Highway и дългите завои към Севера. В един момент трафикът намалява, а с това се вдига и готовността да „понастъпиш“. Щом отпуснете десния си крак, събуждате истински орган от мощ, който ще накара кожата ви да настръхне. Внимавайте – от 0 до 100 км/ч се достигат само за 3,4 сек, а максималната скорост е 300 км/ч! Ще ги усетите най-добре в кабриолета – който за съжаление няма да бъде предлаган на Стария континент. Тук човек ще може да поръча само Coupe-то – срещу близо 280 000 лева!

Както при разходки из града, така и извън него, Corvette се чувства прекрасно. Но да не забравяме, че той е пълноценен спортен автомобил и има правото да бъде използван като такъв. Щом човек завърти превключвателя за режимите на шофиране на Sport или Track, може да забрави за спокойното каране. Електрониката променя 11 параметъра – от реакциите на педала на газта през показанията в дигиталния кокпит до звука на ауспуховата система. Сякаш всяка частица от Corvette напомпва мускули и ти казва – „Не се шегувай с мен!“

Когато дадете свобода на десния си крак, червената зона на оборотомера се изпълва със светкавична скорост, ауспухът започва да надава яростен води, а гледката от страничните прозорци минава в режим fast forward. Този Vette обаче не те печели само с възможността си да ускорява по права линия: кормилното управление действа прецизно като хирургически скалпел и машината следва неотлъчно зададената траектория, като остава идеално контролируема при висока скорост. С годините човек поумнява, ще кажете вие – и на 65 трябва да е наистина мъдър. Всички в наши дни се променят – и хората гледат към хибридни McLaren-и или електрически Tesla. Vette обаче остава верен на принципите си – и именно в това е чарът му!

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >