Chevrolet Camaro ZL1: напук на Downsizing-а

С компресорен V8-двигател и 649 к.с. Chevrolet създава „мачовската“ версия ZL1 на Camaro

2803
2016

На автосалона в Ню Йорк (25-и март – 3-ти април) Chevrolet „пусна синджира“ на Camaro ZL1. Топмодификацията от моделната линия разполага с 6,2-литров компресорен V8, разположен между предните колела. Мощност? 649 к.с. AUTO BILD се докосна до бруталното Camaro!

Дори емблемата осигурява свеж въздух

Предницата изглежда като отсечена с брадва – този Muscle Car сякаш е „нацепен”, защото се състои главно от отвори и въздухозаборници – което не е чудно, тъй като компресорният V8 се нуждае от добро охлаждане. Ето защо дори емблемата на Chevrolet отпред пропуска въздух, така и последните резерви от охлаждащ потенциал са активирани – само през т.нар. Flowtie, т.е. оптимизираният за повече свежест вариант на „подписа” на Chevrolet Bowtie, минават по два кубически метра въздух на минута.

Мускули без край: ZL1 всява респект

Дебел сплитер и „облечен” под отвеждат въздуха с минимално съпротивление покрай „мускулестото” тяло на ZL1. За да не стърчат дебелите предни гуми на Camaro (размер 285) отстрани на каросерията, предните калници са раздути – и така американският „трепач” напомня за возилото на Дявола.

Прозорците са тесни като амбазури

Не по-малко атрактивна от външната визия е „панорамата” отвътре. В кокпита на ZL1 човек седи ниско, заобиколен от черна пластмаса, комбинирана с матова алкантара тук-таме. Прозорците са тесни като амбазури. Който иска да се прави на тузар и да вади лакът от стъклото, ще има проблем – тъй като линията на прозорците е на височината на раменете. Когато погледът ви премине над волана с алкантара, стига до издутия преден капак, напомнящ на вулкан преди изригване. Шофьорът и пътникът до него седят на спортни седалки Recaro, благодарение на които колата загубва някое и друго килце.

Типично американска е ръчната 6-степенна трансмисия на ZL1. Докато все повече европейски производители залагат на скоростни кутии с два съединителя, Camaro ZL1 комбинира по много симпатичен начин техническия напредък (Magnetic Ride Control, електронно контролиран блокаж на диференциала) и класическата смяна на предавките. Малкият металически скоростен лост, облечен в алканатара, сякаш те кара да „събудиш” към живот V8-мотора и с дясната ръка и левия крак да се „разходиш” по шестте предавки.

11 радиатора в силовия тракт

Но нека хвърлим поглед на най-важното място – под капака. Тук, „скътан” между т.нар. „разпънки”, е поставен LT4 Small Block – „small“ обаче са единствено размерите на двигателя, останалото е Kingsize. Точно 11 радиатора обслужват силовия тракт – така че Camaro да не се притеснява да „изпусне парата”, когато излезе на пистата. От поставянето им има голям смисъл – тъй като 869 Нм въртящ момент са сериозно предизвикателство за трансмисията и полуоските. За момента супер Camaro-то ще бъде продавано само в САЩ, за Европа все още няма информация.

Извод

Ок, признавам заради този V8 ме обзе лека еуфория: защото Camaro ZL1 със сигурност не е толкова изпипан, колкото BMW M4, Porsche 911 и AMG GT. Но! Този „мачо” е симпатичен, защото пращи от мощност и притежава неподправен чар заради своята недодяланост.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин