AUTO BILD България / Chervrolet Malibu: поглед към следващата Insignia

Chervrolet Malibu: поглед към следващата Insignia


5
юли
2016

Какво щеше да стане, ако в разгара на голямата криза GM беше решила да се отърве от Opel? Вероятно сега по европейските пазари вместо Opel Insignia щеше да бъде продаван Chevrolet Malibu. Нещата обаче се развиха по друг начин: Opel бързо се справи с проблемите си, а Chevrolet трябваше да се сбогува с глобалните си амбиции. През 2016 г. има друга причина, поради която AUTO BILD обръща внимание на американски модел – Chevrolet Malibu: върху същата платформа E2XX освен Buick Regal ще бъде изграден и Opel Insignia!

В GM изглежда нямат премиум амбиции – това се вижда от палитрата мотори например, където няма 6-цилиндров агрегат. Базовият двигател е 1,5-литров 4-цилиндров с турбо и 165 к.с., който още при 2000 об/мин генерира максимален въртящ момент 249 Нм. Добре избраните предавателни числа на 8-степенната автоматична трансмисия осигуряват на автомобила прилична динамика дори и със стартовата моторизация. Това се вижда и по постиженията на колата: спринтът от 0 до 100 км/ч отнема 8,2 сек, а максималната скорост е 208 км/ч. Така че 1,5-литровият агрегат е достатъчен за пъргаво придвижване.

Звукът е по-скоро сдържан, отколкото спортен

Истински бърз обаче Malibu става едва с 2-литровия 4-цилиндров турбомотор с 254 „коня“: с тази машина 100-километровата граница се прескача за малко над 6 сек, а максималната скорост е 250 км/ч. Този агрегат също е комбиниран с 8-степенен автоматик, който позволява ръчна смяна на предавките – селекторът за тази цел обаче не е много удобен. Звукът на двигателя е по-скоро сдържан, отколкото спортен – и затова дори и топмоторът не е особено въодушевяващ въпреки високата си мощност. Пътното поведение на по-скоро комфортно настроеното Malibu е сигурно, а кормилното управление е директно. Когато колата достига границата на сцеплението си, тя влиза в добре контролируемо недозавиване. Като цяло този „американец“ няма ярко изразени недостатъци – а това обещава добро бъдеще за новатa Insignia!

Линията на покрива се спуска динамично назад – без това да намалява драстично пространството отзад.

Линията на покрива се спуска динамично назад – без това да намалява драстично пространството отзад.

Много място и достатъчно пространство над главите

Интериорът надминава нашите очаквания. С декоративни шевове по таблото и голям тъчскрийн Malibu изглежда наистина висококачествен. При това колата предлага много USB-портове, както и интернет връзка 4G LTE, която може да бъде използвана посредством хотспот. Предлаганото място е повече от щедро. Учудващо е колко много място има за главите на втория ред места – въпреки че колата има по-скоро купе-линия. Предницата пък напомня на Camaro: покривът се спуска назад в елегантна задница.

Базовата версия струва 21 625 долара

Като цяло Malibu изглежда фин и лек – значително по-елегантно от Insignia, която прави впечатление на по-дундеста и в САЩ се продава като Buick Regal. Фактът, че отвъд Океана Chevrolet Malibu е по-търсен от своя „брат“ по платформа, вероятно се дължи на цените, които стартират от 21 625 долара за базовата модификация с 1,5-литров турбомотор. Който иска повече лукс, трябва да търси не разработения в Рюселсхайм Buick Regal, а Cadillac ATS.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин