CES 2020: Бош вдига високо летвата за изкуствения интелект

0701
2020

Ползотворният ИИ: заедно да изградим доверие в технологиите

Лас Вегас, Невада, САЩ – В автоматизираното шофиране, в интелигентния дом  в производството – изкуственият интелект (ИИ) се превърна в неразделна част от ежедневието ни. С помощта на изкуствения интелект и Интернет на нещата Бош улеснява живота на хората и го прави по-безопасен. Слоганът „Ползотворният ИИ: заедно да изградим доверие“обобщава подхода на компанията – лидер в технологиите и услуги. Фокусът е върху безопасният и стабилен ИИ за производство на интелигентни продукти, които Бош тази година ще представи на изложението за потребителска електроника CES. Един от тези продукти е Virtual Visor: дигитален автомобилен сенник, базиран на изкуствен интелект, който ще дебютира на най-големия световен панаир за потребителска електроника. Продуктът спечели наградата за иновация на CES®, заедно с автомобилния 3D дисплейна Бош.

Другите акценти визкуствения интелект от Бош на изложението включват приложение за предвиждаща поддръжка на Международната космическа станция, система за наблюдение на автомобилното купе и интелигентна платформа за медицинска диагностика. „Решенията, които представяменаCES, демонстрират, че целта на Бош е да стане иновационен лидер и в областта на изкуствения интелект“, твърдиМихаел Боле, член на Управителния съвет на Бош. „От 2025 г. всеки продукт на Бош или ще съдържа изкуствен интелект, или ще бъде разработен и произведен с помощта на ИИ“. Очаква се през този период обемът на световния пазар за приложения с ИИ да достигне около 120 милиарда долара, дванадесеткратно увеличение в сравнение с 2018 г. (източник: Tractica). Бошсе стреми да оползотвори този потенциал: компанията инвестира 3,7 милиарда евро годишно в разработката на софтуер, в момента закомпанията работят над 30 000 софтуерни инженери, а 1000 сътрудници разработват приложения с изкуствен интелект.

Освен това, Бош създаде и цялостна програма за обучения. „През следващите две години планираме да обучим близо 20 000 служители в сферата на изкуствения интелект“, обяснява Боле. „Трябва да инвестираме не само в изкуствения, но и в човешкия интелект“. Програмата включва формати за обучение на три различни нива за мениджъри, инженери и разработчици на ИИ, като в основата й са заложени насоки за отговорно използване на ИИ. За тази цел Бош изготви собствен кодекс от принципи, които се занимават с проблемите на сигурността и етиката на ИИ. С тези принципи, комбинирани с експертизата на Бош, компанията възнамерява да спечели доверието както на клиентите, така и на партньорите си: „Всеки човек, който държи на техническите и етични принципи, знае колко са важни сигурността и суверенитетът на данните“, твърди Боле. „В известен смисъл доверието е символ на качеството на продукта в дигиталния свят“.

Експертизата е животоспасяваща

В Бош вярват, че в бъдеще една от основните области на експертиза ще бъде промишленото приложение на изкуствения интелект. „Искаме да впрегнем силата на изкуствения интелект, не за да създаваме модели на човешко поведение, а за да усъвършенстваме технологиите, така че да улеснят живота на хората“, сподели Боле. „Ето защо индустриалният ИИ трябва да бъде безопасен, стабилен и разбираем.“ Според Бош това означава, че хората винаги трябва да държат контрола – и на пътя, и вкъщи, и в производството.

Като пионер в разработката на животоспасяващи системи за безопасност на водачите като ABS, ESP и управляващите блокове на въздушните възглавници, компанията вече доказа, че хората печелят от надеждни устройства. ИИще направи системите за помощ на водача още по-ефективни и интелигентни: когато изкуственият интелект на камерата на Бош за автоматизирано шофиране идентифицира частично скрити пешеходци, автоматичният асистент за аварийно спиране ще реагира още по-надеждно. Бош създава самообучаващи се технологии „за живота“.

Бош инвестира 100 милиона евро в кампус за изкуствен интелект

Иновациите изискват инвестиции. В допълнение към разходите за разработка на софтуер, Бош инвестира в хора и в центрове за компетентностпо целия свят. Компанията вложи100 милиона евро в изграждането на нов кампус за изкуствен интелект в Тюбинген, Германия. Преместването в новия изследователски комплекс е планирано за края на 2022 г. Тогава той ще предложи пространство за креативен и продуктивен обменна около 700 ИИ специалисти. Експертите ще дойдат от Бош, от външни стартъпи и обществени изследователски институти. Новият кампус ще стимулира обмена между експертите в Кибер долината. Там „Заедно да изградим доверие“ ще се превърне в реалност.Бош е член-основател на Кибер долината Cyber Valley, създадена през 2016 г. Тази съвместна изследователскаинициатива обединява партньори от индустрията, академичните среди и правителството, за да стимулира научноизследователската дейност и да пренася бързо резултатите от научните изследвания в реални индустриални приложения.

Освен това Центърът за изкуствен интелект на Бош (BCAI) развива дейност в седем локации по света, като две са в САЩ: в Сънивейл, Калифорния и Питсбърг, Пенсилвания. В момента в BCAI работят около 250 специалисти по ИИ, които осъществяват над 150 проекта в областта на мобилността, производството, умните домове и селското стопанство.

САЩ е родината на първия в света виртуален сенник

В Бош работят креативни умове, които създават иновации с изкуствен интелект за мобилността, интелигентния дом и Индустрия 4.0. Прозрачният дигитален сенник Virtual Visor празнува световната си премиера в Лас Вегас, в своята родина САЩ. Прозрачният LCD дисплей, свързан с камерата за наблюдение на купето, разпознава позицията на очите на водача. Virtual Visor анализира данните с помощта на интелигентни алгоритми и затъмнява само зоната от предното стъкло, през която слънцето би заслепило водача. Дигиталният сенник спечели убедително наградата за най-добра иновация на CES. Победител в своята категория е и новият 3D дисплей на Бош. Използвайки пасивна 3D технология, дисплеят генерира реалистичен триизмерен ефект за изображения и сигнали. По този начин визуалната информация се възприема по-бързо, отколкото ако се показва на конвенционални екрани, увеличавайки безопасността на пътя.

Новата система за наблюдение на автомобилния интериор на Бош създава още по-голяма сигурност. Тя разпознава кога водачът е сънлив или гледа смартфона сипо движенията на клепачите, посоката на погледа и позицията на главата – и сигнализира шофьора за критични ситуации. Системата наблюдава и купето на превозното средство, определя броя на пътниците и къде и в какво положение седят. По този начин се оптимизира работата на системите за безопасност, като отварянето на въздушните възглавници при спешни случаи.

През 2019 г. продажбите на системи за асистиране на водача на Бош нараснаха с 12% до около 2 милиарда евро. Те проправят пътяна автоматизираното шофиране. В бъдеще, когато автомобилите се движат в частично автоматизиран режим в определени участъци от пътя, като например на магистрала, системата за наблюдение на водача ще се превърне в незаменим партньор: в тези ситуации камерата ще гарантира, че водачът е готов да поеме безопасно воланавъв всеки един момент. До 2022 г. компанията ще инвестира над 4 милиарда евро в автоматизираното шофиране и ще наеме над 5000 инженери. За да допълни портфолиото си от сензори в тази област, Бош вече подготвя и серийното производство на лидарни сензори. Лидарът е третата основна сензорна технология в допълнение към радара и камерите. Далекообхватният лидарен сензор на Бош може да открива и неметални обекти на голямо разстояние, като камъни на пътя.

Изкуственият интелект от Бош намира приложение в космоса и в медицината

Компанията се цели нависоко със сензорната си система SoundSee, която полетя в космоса в края на 2019 г. Летейки с автономния робот Astrobee на НАСА, SoundSee  изолира необичайни звуци на Международната космическа станция, анализира аудиото с помощта на ИИ и посочва кога е необходима поддръжка. От началото на 2020 г. аудио данните, записани от Soundsee, се подават към наземно управляващо устройство, конструирано в изследователския център на Бош в Питсбърг, Пенсилвания, иконфигурирано според спецификациите на НАСА. Системата с размери на кутия за обяд е разработена в САЩ заедно с Astrobotic като част от колаборацията с развойния отдел на НАСА.

Изцяло свързан със земята,  но не по-малко иновативен продукт е Vivascope, интелигентна платформа за медицинска диагностика на патологични състояния. Vivascope увеличава пробите от кръви други телесни течности, дигитализира микроскопските находки и ги анализира с алгоритми, управлявани от изкуствен интелект. Платформата идентифицира бързо и точно клетъчните аномалии и осигурява на лекарите полезна подкрепа при преглед и диагностика.

Първите ежедневни смарт очила с Light Drive

На CES Бош демонстрира и много иновации без изкуствен интелект. Модулът за смарт очила Light Driveе първото в света сензорно решение, което превръща най-обикновените очила в умни. Модулът е с 30% по-тънък от другите продукти на пазара и тежи под десет грама. Кристално чистите изображения, прожектирани в зрителното поле на потребителя, ясно различими дори и при пряка слънчева светлина, варират от навигационна информация и текстови съобщения до записи в календара и инструкции за работа – в зависимост от информацията, получена от смартфона или смарт часовника.

На CES Бош демонстрира и технологията си за совалков транспорт от Интернет на нещата, за да представи решенията, които компанията предлага на производителите на автомобили и доставчиците на мобилни услуги за електрифициране, автоматизация, свързаност и персонализиране на споделените превозни средства.Портфолиотовключва не само компоненти, но и свързани мобилни услуги, предоставящи на потребителите гъвкавост в експлоатацията, управлението, зареждането и поддръжката на автопарка, както и висока пътна безопасност. На щанда на Бош посетителите могат да видят и усъвършенствани задвижващи и сензорни технологии за свързаната и безвредна мобилност на бъдещето.

Решения за целия дом: богата гама от продукти и услуги за жилищния Интернет на нещата

Бош разширява обхвата на услугите си за жилищния интернет на нещата (IoT). Акцентът тук е отворената платформа Home Connect, презентирана на CES. От средата на 2020 г. приложението на платформата ще предлага и управление на осветлението и затъмняването на помещенията, на развлекателните системи, както и интелигентно градинарско оборудванеот различни производители. Броят на компаниите-партньори, които в момента са 40, ще сеувеличи повече от два пъти, така че животът у дома ще стане още по-комфортен и ефективен.

Интелигентните технологии защитават околната среда

В основата на всички тези иновативни продукти лежи предприемаческият дух на Bosch. „Искаме да хармонизираме търговската, екологичната и социалната отговорност“, твърди Боле. Защитата на климата също е основна грижа на Бош. Според Боле „Бош разработва не само екологични решения, но и действа като ролеви модел. До края на 2020 г. всичките ни 400 световни локации ще бъдат неутрални по отношение на климата и всичките ни сфери на дейност – от развояпрез производството до администрацията –няма да оставят въглероден отпечатък. Вече постигнахме тази цел в локациите ни в Германия.“

Изкуственият интелект играе роля и тук: вътрешните енергийни платформина някои локации идентифицират чрез интелигентни алгоритми отклоненията в консумацията на енергия. Само с помощта на тази мяркапрез последните две годининякои заводи намалиха емисиите си от CO2 с над 10%. Като се има предвид, че Бош управлява общо 270 завода, потенциалът за икономии е огромен. „Ето как ще обобщим посланието си на CES: Бош има големи планове за изкуствения интелект в редица сфери“, заключи Боле.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин