Ceed Sportswagon: комби за пример


6
мар.
2018

Третото поколение Ceed Sportswagon е проектирано, разработено и конструирано в Европа. С предстоящата си по-късно тази година поява на пазара като хечбек с пет врати и комби версията Sportswagon, новите модели от семейството на Ceed разширяват присъствието на Kia в европейския C-сегмент.

Новият Ceed е по-нисък и по-широк от своя предшественик, като се отличава с обновен и впечатляващ модерен дизайн. Стандартните за модела LED дневни светлини във формата на кубчета лед напомнят за облика на моделите GT и GT Line. В профил острите и прави линии удължават визуално предния капак и придават на автомобила по-изправен силует. Правите линии по каросерията и финият заден спойлер подчертават цялостното естетично присъствие на Ceed. Обликът на класическо комби при Ceed Sportswagon осигурява вместимост за багаж, достигаща впечатляващите 600 литра – обем, характерен по-скоро за капацитета при повечето „товарачи“ от D-сегмента.

Прекрасно: „кората“ на багажния отсек се прибира безпроблемно в задната ниша, когато от нея няма нужда.

Ceed Sportswagon ще се задвижва от широка гама двигатели, отговаряйки на разнородните потребности на клиентите. Последните ще могат да избират между три вида бензинови агрегати: популярният еднолитров T-GDi, генериращ мощност от 120 к.с.; нов 1,4-литров с турбо, развиващ мощност от 140 к.с., както и атмосферен 1,4-литров MPi и мощност от 100 к.с.

Новият Ceed ще бъде наличен и с изцяло новия дизелов двигател U3 на КИА. Проектиран да отговаря на по-строгите ограничения, произтичащи от актуалната норма за емисиите Euro 6d TEMP и дори да предложи още по-добри показатели, новият 1,6-литров CRDi U3 (със система common-rail за електронно директно впръскване на дизеловото гориво) използва технологията за селективна каталитична редукция (SCR) с цел активен контрол на емисиите, което значително спомага за тяхното минимизиране. Наличен с възможност за избор на мощност от 115 или 136 к.с., новият 1,6-литров дизелов двигател гарантира въртящ момент от 280 Нм.

Практично: сгъването на седалките посредством лостче в багажника.

Системата за избор на режими на шофиране (Drive Mode Select System) ще позволи на клиентите да настройват характеристиките на двигателя и волана за нормално или по-спортно шофиране. Всеки от двигателите е окомплектован с 6-степенна ръчна трансмисия, а 1,4-литровият T-GDi и 1,6-литровият CRDi ще бъдат налични и със 7-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя.

При хечбека на Ceed за главата на 1,95-метровия редактор нямаше достатъчно място – комбито обаче предлага повече пространство.

При вдигнати седалки обемът на багажника е 600 л – но корейците не разкриват колко е той при сгънати.

Ceed ще се предлага с най-новите и усъвършенствани технологии за подпомагане на водача (ADAS), включващи система за предупреждение  при намаляване бдителността на водача (Driver Attention Warning), която предотвратява състояния на сънливо шофиране, проследявайки данните от работата на автомобила и реакциите на водача. Част от ADAS са и автоматичното управление на дългите светлини  (High Beam Assist), поддържането на траекторията в лентата на движение (Lane Keeping Assist); и предупреждението при опасност от челен сблъсък (Forward Collision Warning) с допълнителна помощ за избягване на фронтална колизия (Forward Collision-Avoidance Assist). Новият хечбек Ceed ще се предлага на европейските пазари от края на второто тримесечие на 2018 г., докато комби версията Sportswagon ще бъде налична през четвъртото тримесечие на годината.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >