Caterham Seven 275 S: здравей, удоволствие от шофирането!

1905
2016

Да започнем с един въпрос: по какво се разпознава новакът с Caterham? Правилно, по липсващата шапка! Въпреки неподвижното предно стъкло слънчевите изгаряния са точно толкова близо до шофьора, колкото и асфалта. А какво означава 275 при Caterham Seven? Числото към моделното означение при британския производител винаги е означавало „конете” на тон. Нека сметнем: 136 к.с. на 540 кг… прави 252 к.с. на тон. ОК, малко са преувеличили. Но Caterham Seven 252 S не звучи толкова добре – а всъщност разполага с предостатъчна мощност.

Caterham отвън, Ford отвътре. 1,6-литровият 4-цилиндров мотор е класически атмосферен агрегат със 136 к.с. – напълно достатъчно за 540 кг!

Caterham отвън, Ford отвътре. 1,6-литровият 4-цилиндров мотор е класически атмосферен агрегат със 136 к.с. – напълно достатъчно за 540 кг!

При качването се срещаме с първата изненада: вътре действително има място(!), благодарение на шасито SV и т.нар. lowered floors на нашия тестови автомобил от Westsidecars. Това означава, че пътническата клетка е по-дълга и по-широка, а позицията на седене е още по-ниска. Така се отваря не само повече място над главите, но и центърът на тежестта отива още по-надолу. Който е висок над 1,80 метра, задължително трябва да предвиди 7000 лева за комфортната опция – благодарение на нея и водачи с ръст над 1,90 м ще могат да управляват безпроблемно Seven. При отваряне филигранните врати се удрят в огледалата и така затрудняват качването. Затова най-лесното решение е да разкарате вратите. Много собственици на Caterham дори заменят огледалата с по-малки от мотоциклет.

Колкото по-бързо, толкова по-добре

Завъртаме контактния ключ, доближаваме транспондера за имобилайзера и натискаме червения стартов бутон отдясно на волана. След няколко завъртания 1,6-литровият 4-цилиндров агрегат е „събуден”. Съединителят на ръчната 5-степенна трансмисия има точно определена точка на зацепване и трябва да бъде внимателно отпускан. При ниска скорост спирачките (без ABS) и кормилното управление (без серво) изискват малко свикване, след няколко километра всичко е наред. Caterham Seven 275 S функционира все по-добре с увеличаване на скоростта.

Seven 275 се предлага в три варианта: Standard, "S" и "R".

Seven 275 се предлага в три варианта: Standard, „S“ и „R“.

Caterham атакува смело напред

S в името на модела означава пакет оборудване (7400 лв. отгоре), който включва 15-цолови джанти, раздути калници и стелки. S обаче може да идва и от „спортен” – не се подвеждайте по 136-те конски сили. Малкият Seven се изстрелва напред като расов “спортист”! 0 до 100? Само за пет секунди! Но ги усещате като три. Скоростният лост с гравирано S трябва да бъде докоснат едва-едва и следващата скорост вече е активирана. Това е най-добрата дефиниция на ултракъсите и точни предавки. Който ги сменя бързо, ще получи леки болки във врата вследствие на ускорението. Всичко това напомня на трансмисията E-Gear, използвана по-рано в Lamborghini Gallardo, или на SMG3-кутията от BMW M5/M6. Не проверих дали максималната скорост действително е 196 км/ч. Просто на 170 км/ч куражът му се изчерпа…

Сцепление, сцепление и само сцепление

Caterham Seven 275 S завива наистина феноменално. Там, където други автомобили са на границата на сцеплението, той се чувства съвсем комфортно. Всеки път, когато атакувам някой завой и си помисля, че не може по-бързо, леката каросерия ме изненадва приятно. Темпото в серпентини, което 15-цоловите гуми Avon CR500 позволяват, е прекрасно. А най-хубавото е, че шофьорът не само може да позиционира изключително точно изнесените колела, но и да вижда работата им. Прекрасно усещане.

Отворът за зареждане е разположен отзад – така човек няма нужда да се чуди на коя колонка да застане.

Отворът за зареждане е разположен отзад – така човек няма нужда да се чуди на коя колонка да застане.

С две завъртания от край до край кормилното управление е супердиректно. На магистралата с най-фино движение можете да смените лентата. При тази маневра в огледалото за обратно виждане на друг автомобил Caterham изглежда като подскачаща мравка. Това усещане за постига и благодарение на огледалата, които стърчат отстрани.

Всекидневно шофиране? Никакъв проблем

Но става ли Caterham за ежедневието? Да, но първо трябва да се подготвите психически. Естествено, това не е Opel Astra. След около 800 км обаче разбирам, че „англичанинът” всъщност е много по-удобен за нормалния живот, отколкото много хора очакват. В интериора има достатъчно място за двама възрастни, кожените седалки (част от S-пакета) предлагат порядъчен комфорт, окачването Bilstein е изненадващо добре настроено, а багажникът е достатъчен за пазар. Разходът е приличен. Дори по планински пътища с много завои и стабилно настъпване на газта 4-цилиндровият агрегат на Ford се задоволява максимално с 11 л. В града му трябват едва около 8.

Ауспуси на височината на главите

Няма нужда да се страхувате от излизания на магистралата. След кратко време бързо свиквате, че главата ви ще бъде на височината на ауспусите на камиони. Чисто теоритично, колата няма проблем да се движи под някой товарен автомобил – като в „Бързи и яростни”. За целта трябва само да направите леко движение с волана. Caterham доставя удоволствие и в определена степен става за всеки ден. Накрая остава въпросът – каква е цената му? „Голият” Super Seven 275 струва около 70 000 лв. Тестовият автомобил с пакет SV, опционални предно стъкло, врати, гюрук и металик излиза около 94 000 лв. Слънчевите изгаряния са гратис.

Извод

Caterham Seven 275 S е спиращ дъха автомобил (в истинския смисъл на думите). Хората реагират на него с голям интерес и позитивно на ниското тегло. Докато времето е сухо и термометърът показва 2-цифрени стойности, Caterham е идеален за каране.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин