Car Design Schacht: майсторите на абсурда

2605
2022

Колкото по-дълбоко навлизаме в света на европейските тунинг фирми от 80-те години, толкова по-безумни творения започват да изплуват от небитието на тази неизследвана територия. Типичен пример за очевидни отклонения от здравия разум е фирмата Car Design Schacht (или просто CDS) от Мюнхен, която може да се счита за един от най-големите майстори на абсурда в автомобилната трансформация. Основният принцип към който се придържа тунинг ателието е прост – избира най-добрите модели на BMW и Mercedes-Benz и най-безцеремонно им променя физиономията до неузнаваемост. От гледна точка на феновете резултатът е възмутителен, но в същото време толкова оригинален, че просто е невъзможно човек да остане равнодушен.

Една от най-варварските тунинг опции е оборудване на моделите E30 (Серия 3) и E34 (Серия 5) с предница от BMW Z1 (горе). Комплектът включва нова предна броня с интегрирани фарове, видоизменени предни калници, капак, прагове и задна броня. CDS успокоява клиентите, че в този случай не са необходими никакви други промени в структурата на каросерията – достатъчно е да се премахнат стандартните части и на тяхно място да се монтират новите. Освен това комплектът е универсален и по тази причина е подходящ за всяка версия на BMW Серия 3, включително кабриолет. Предлагат се и преработки на Серия 5 с предна част, която наподобява купето на Серия 8. В тази връзка в официалната брошура на CDS е публикуван следният призив за окуражаване на потенциалните купувачи: „Придайте на вашето BMW Серия 5 вид на едно от най-красивите купета в света.“ В допълнение към напълно рестилизираната предна част, комплектът включва нов капак на багажника с интегриран спойлер и нова задна броня с две изпускателни тръби. Това обаче далеч не е всичко, което Car Design Schacht може да измисли.

За Серия 5 е наличен и още един визуален тунинг пакет, който донякъде напомня предната част на Z1, но фаровете не са покрити, а интегрирани към елегантно извития капак. Дългите светлини, мигачите и фаровете за мъгла са монтирани по-ниско – на предната броня, докато задната броня се отличава с хромирана вложка.

Също толкова оригинална версия може да бъде поръчана и за BMW Серия 7 (E32), при която фаровете са скрити под капаци.

По желание на някои клиенти с по-ексцентричен вкус, тунинг ателието извършва и  цялостна подмяна на „лицето“ на Mercedes-Benz E-класа W124. Автомобилите получават нова предница в стил SL R129, като тази опция може да се поръча не само за купета, но и за седани. Комплектът включва и нов капак на багажника с оригинален интегриран спойлер, като самият капак, фаровете и решетката са взети в своя оригинален вид от Mercedes-Benz SL, а предните калници са направени наново и могат да се изработят от фибростъкло или стомана (вторият вариант, разбира се, е малко по-скъп). Ако клиентът иска нещо по-класическо, може да поръча предна част в стил 500 SEC с широка решетка (което между другото през 80-те години е широко разпространена практика сред гермаските тунинг ателиета), както, разбира се, и задължителното „раздуване“ на калниците.

Може би най-необяснимата от естетическа или търговска гледна точка преработка, направена от CDS, е базирана на Mercedes-Benz W124. Доколкото е известно, автомобилът съществува само в един екземпляр и се отличава със сериозно модифицирана предна част. Тя представлява един общ компонент, изработен от фибростъкло, който включва калниците и решетката. Капакът, бронята и фаровете също са напълно различни, така че Е-класата става доста трудно разпознаваема отпред. А защо – това остава пълна загадка.

Mercedes-Benz CDS W124

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин