Cadillac CT5-V Blackwing: aмериканският кошмар на BMW M5


16
дек.
2020

Cadillac разширява гамата си от Blackwing модели с CT4-V и CT5-V. Зад това означение се крият Caddys, които имат най-голям афинитет към писти. И те ще бъдат много приятни за каране – защото седаните от среден и луксозен клас ще бъдат предлагани с ръчна скоростна кутия! За всички, които не искаха да повярват в това, Cadillac публикува първа снимка тийзър с лоста за превключване. С тази опция Cadillac се осмелява да направи нещо, с което повечето германски производители се сбогуваха при своите Performance-модели.

V8 oт Corvette за CT5-V Blackwing

Замаскираният CT4-V Blackwing в екшън на пистата. И за двата модела се твърди, че са значително по-бързи от предшествениците си.

Мощните „янки“ разполагат с модифицирани шаси, системи за аситенция на водача и двигатели. Както обикновено, CT4-V Blackwing използва Twin-Turbo V6 двигател. Той ще генерира повече от мощността (470 к.с.) и въртящия момент (603 Нм) на предшественика си. В допълнение към шестстепенната ръчна скоростна кутия ще има и автоматик с десет предавки. За разлика от следващото M3, американският му конкурент няма да има опция за задвижване на четирите колела – ще бъде само на задно. CT5-V Blackwing отива още по-далеч по отношение на двигателя. Неговият 6,2-литров V8 с механичен компресор вече е познат от Corvette C7 Z06 и генерира 659 к.с. Тъй като предишният CT5-V Blackwing генерираше същата мощност, тук очакваме още повече „коне“. Така или иначе CT5-V ще бъде предлаган и с ръчна трансмсияи в допълнение към автоматичната и ще достига максимална скорост поне 322 км/ч, обещава Cadillac. Ръчните скоростни кутии щели да бъдат по-здрави и по-тихи от преди и ще имат лост с части, направени на 3D-принтер.

Вместо 4,2-литровия Twin Turbo V8 на големия си събрат CT6-V, CT5-V вероятно ще използва 6,2-литровия LT4 V8.

Моделите Blackwing са в ограничена серия

Ръчната трансмисия прави двата мощни Cadillac-a особено желани за хора с бензин в кръвта и ги отличава от конкуренцията. В САЩ BMW предлагаше M5 с ръчна скоростна кутия до последното поколение F10. Актуалното F90 обаче в цял свят се продава само с автоматик. Дори новите M3/M4 получават ръчна трансмисия само в най-слабата си версия. А RS моделите на Audi отдавна не могат да бъдат поръчани с ръчна скоростна кутия. Докато двата нови Blackwing Cadillac ще излязат на пазара до пролетта на 2021 година. В момента те все още правят последните си тестови обиколки, леко замаскирани. По данни на Cadillac моделите Blackwing ще се предлагат в ограничена серия, цените все още не са оповестени.

ЧУЙТЕ ЗВУКА ИМ!

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >