Cвежа сила за стария акумулатор


5
окт.
2015

Стартерният акумулатор остарява по-бързо от автомобила – но ако се грижите за него редовно, можете значително да удължите живота му

Kачвате се в колата, те само няколко километра до работното място, а през уикенда и до близкия супермаркет – повечето водачи ползват автомобила си на къси разстояния. Но при този начин на употреба на автомобила има един проблем: рано или късно той ще откаже да работи, двигателят просто няма да „запали“.

Причината: изтощен акумулатор. При стартирането на двигателя, на радиото, вентилацията, както и на множеството електрически помощници, се изразходва много електроенергия – а при кратките пътувания няма достатъчно време за зареждане на акумулатора. И неговите резерви намаляват след всяко кратко пътуване, докато в един момент вече просто не остава достатъчно енергия за стартиране на мотора.

Настройвате го на 20 волта и прав ток и измервате напрежението на полюсите на акумулатора.

Настройвате го на 20 волта и прав ток и измервате напрежението на полюсите на акумулатора.

И не се заблуждавайте – това може да стане и през лятото. Но има и предупредителни сигнали: ако стартерът върти коляновия вал мудно, вече е крайно време да проверите акумулатора. За обикновен тест ви е достатъчен мултиметър, който струва под 20 лева.

Настройвате го на 20 волта и прав ток и измервате напрежението на полюсите на акумулатора. Внимание: ако то е под 11,8 волта, има опасност от трайни повреди на акумулатора. Ако искате да знаете с точност какво е състоянието на вашия акумулатор, трябва да отидете при специалист, който да измери капацитета.

Още по темата

Card image cap
Употребрявани автомобили: стрес тестът на такситата

27
ян.
2017

Mercedes E-класа, VW Touran, Toyota Prius и Dacia Logan: какви са проблемите на тези автомобили?

Card image cap
Употребяван автомобил: Mazda 2 1.3 от 11 900 лева

28
юни
2016

Малката Mazda е отличник пред TÜV. Няма защо да се притеснявате от техническия преглед

Card image cap
5 НЕЩА, КОИТО НИ НАПРАВИХА ВПЕЧАТЛЕНИЕ в Skoda Rapid Spaceback

31
окт.
2017

Ако карате този автомобил, няма начин да не сте ги забелязали

Card image cap

В последния брой:

Архив >