Byton M-Byte: електрическият SUV с 48-инчов дисплей


10
сеп.
2019

Smart Car, Living Space, OTA Updates – от много време не сме чували толкова англицизми накуп, колкото при презентацията на серийната версия на Byton M-Byte. Един поглед в кокпита обаче бързо разкрива защо китайският производител си служи с тези понятия.

Там ни очаква гигантски 48-инчов извит LCD-дисплей! Да, правилно прочетохте – 48-инчов! Това се равнява на площта нан 24 смартфона или на седем таблета. В тази лига със своя Widescreen Cockpit (съставен от два 12,3-инчови екрана) Mercedes остава доста назад. Тъчскрийнът за пасажера в Porsche Taycan също изглежда малък в сравнение с XXL „стената“ на Byton.

Брандът Byton беше учреден само преди две години, но още в края на 2019 производството на M-Byte трябва да започне в Китай. Първите екземпляри за германския пазар обаче ще се появят най-рано през 2021. До момента за иновативния модел са получени цели 55 000 предварителни поръчки!

Но нека се върнем в интериора: тук откриваме тъчскрийн дори във волана. На снимките виждате предсерийната версия на модела – при заводската дисплеят ще бъде леко изместен заради интеграцията на еърбега. За пасажера ще бъде предвиден 8-инчов таблет.

Огромният 48-инчов дисплей е разделен на три сектора и може да бъде конфигуриран почти напълно свободно. Директно пред водача се изписва релевантна информация като скорост, заряд на акумулатора и оставащ пробег. Показанията, касаещи автономното шофиране, също излизат директно в зрителното поле на водача. Всяко друго съдържание като навигация, мултимедия, време и т.н. може да бъде конфигурирано свободно чрез различни Widgets. За да не бъде отвличано вниманието на водача, някои функции като например гледането на филми ще бъдат ограничени само за моментите, в които автомобилът не се движи.

M-Byte е напълно готов за автономно управление. Създателите на модела дори го представят не като автомобил, с който се пътува от т.А до т.В, а за един вид хол на колела – за целта двете предни седалки могат да се завъртат на 10 градуса. Предимството: отзад огромният дисплей се вижда дори по-добре . Моделът ще бъде предлаган с 4 или 5 места.

M-Byte е с дължина 4,86 м, а клиентите ще могат да го поръчват с два вида акумулатори с различен капацитет и със задно или с двойно задвижване. Пробегът съгласно WLTP ще бъде между 360 и 460 км. С бързо зареждане (150 кВ/ч) 80 процента от акумулатора ще бъдат „напълнение“ за 35 мин. Очаква се цените за Германия да стартират от 90 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >