BYD Shark: нов пикап с голям пробег

2405
2024

Китайският конкурент на Tesla BYD свири сбор за следваща атака: под обозначението Shark фирмата показа потентен пикап.

Може би европейските автомобилни производители в момента са обезпокоени основно от китайците от BYD. Автомобилите на този производител са на високо ниво и се предлагат в почти всички ценови класове. Дори шампионите от Tesla са леко притеснени от китайските си конкуренти.

Китайците са показали по време на пресконференция в Мексико своя най-нов модел – „Shark“ на BYD е внушителен пикап. Първоначално Plug-in-хибридният модел ще се появи на пазара в Северна и Южна Америка, както и в Австралия. Възможна е и появата му Китай, но за Европа засега не става дума.

Пробег до 840 километра

Автомобилът е доста мощен. BYD Shark е оборудван с два мотора. Предната ос е задвижвана от мотор със 170 киловата и максимален въртящ момент от 310 нютонметра, докато за задната се движи мотор със 150 киловата и 340 нютонметра.

С тази комбинация спринтът от 0 до 100 км/ч се взима за 5,7 секунди,   а максималното темпо е 160 км/ч. Благодарение на батерията си с капацитет от 29,58 киловатчаса моделът съумява да измине около 100 километра. Така в комбинация с двигателя с вътрешно горене изминава разстояние от около 840 километра. Разходът на бензин според BYD е 7,5 литра на 100 километра.

Модерна техника във вътрешното пространство

Отвътре BYD залага на модерна техника и е оборудвал Shark с 10,25-инчов дисплей за уредите, както и с 12,8-инчов тъчскрийн  за инфотейнмънт-системата. Системата разполага и с доста футуристичен  12-инчов Head-up-дисплей. Има възможност за интеграция на смартфон, както и Apple CarPlay и Android.

360-градусова система от камери в комбинация със 180-градусова камера на шасито осигуряват максимален обзор и улесняват маневрирането с пикапа с размери 5,46×1,97×1,93 метра. BYD Shark се предлага във версии GL и GS, при все, че разликите между тези два варианта не са ясни. Shark GL се предлага на цена от 98 500 лв, а  Shark GS стартира от около 106 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин