/ BYD Dolphin: китайският конкурент на VW ID.3 (TECT)

BYD Dolphin: китайският конкурент на VW ID.3 (TECT)

Докато други китайски производители обозначават моделите си само с букви и цифри, BYD (Build Your Dreams) избира да дава на своите електромобили „истински“ имена – ​​Tang, Hang, Atto 3 или Dolphin.

Dolphin е първият BYD, който следва дизайнерската концепция „Ocean Aesthetics“, наложена от марката. Според официалното прессъобщение дизайнът на електромобила бил вдъхновен от делфин – а самият модел е „интелигентен, закачлив и дружелюбен като морския бозайник“.

Основният акцент сред атрибутите в интериора е големият централен монитор с 32,5-сантиметров диагонал. Той може да променя ориентацията си от вертикална към хоризонтална само с едно натискане. Изкуствено генерираните звуци могат да приемат огромен брой вариации – от свистяща турбина до звънтяща камбана, която съобщава за кръстовища или предупреждава за превишаване на скоростта. За съжаление, песен на делфин не е включена.

Асистентите за сигурност се намесват уверено

От друга страна, усещането за сигурност на „китаеца“ е много силно изразено. Автомобилът съобщава, когато се движите прекалено бързо или „хваща волана“ с твърда ръка, ако настъпите дори само милиметър от маркировката.

Централният дисплей може да промени ориентацията си от хоризонтална към вертикална само с едно докосване.

Разбира се, на борда има и асистент за автоматично спиране, както и система за предупреждение при сблъсък и интелигентен адаптивен круиз контрол, който съблюдава пътните знаци.

Но така и така не бива да се страхувате, че с Dolphin ще се изстреляте твърде бързо напред: обявените по официалнни данни 204 к.с. и максимален въртящ момент 310 Нм не се усещат. Без значение дали изберете режим на шофиране „Eco“, „Normal“ или „Sport“, няма да останете очаровани от много бавното и линейно ускорение.

При нашия тест лесно „четимият“ дисплей пред водача указва максимална мощност едва 98 кВт (133 к.с.) – и самият производител посочва, че в случая става въпрос за софтуерна грешка. Така че ще трябва да изпитаме динамиката на по-късен етап.

Неохотно разгръщане на тягата

Но може би това е трикът, благодарение на който Dolphin трябва да постигне комбиниран пробег от 427 километра по WLTP със своята батерия с капацитет 60,4 кВтч (бруто). Докато други електромобили впечатляват със спонтанно „изсипване“ на цялата мощност, което им коства много загубена енергия, Dolphin си пази силите.

Всеки сам трябва да прецени дали задницата на BYD Dolphin действително напомня на морския бозайник.

А това е добре, защото максималната скорост при зареждане с прав ток е максимум 88 кВт. Тогава „пълненето“ на т.нар. Blade-батерия (литиево-желязо-фосфатна батерия без съдържание на кобалт) от 30 до 80 процента отнема 29 минути. Поне чакането на добре оформените седалки с веган тапицерия ще бъде комфортно – а пространството отпред и отзад е повече от достатъчно.

Ето защо и пътуването ще бъде достатъчно удобно. Воланът „ляга“ удобно в ръцете на водача и уверено „дирижира“ Dolphin в завоите. Също така е хубаво, че теглото на батерията не натоварва пружините в толкова голяма степен, колкото при други електромобили. Окачването „филтрира“ дупки и други неравности с лекота, а атакуването на завои с прекалено висока скорост води до недозавиване и свирене на гумите.

Концепцията за интериора е замислена добре, а използваните материали не правят впечатление на прекалено евтини.

Dolphin не е спортен автомобил, но и не си поставя цел да бъде такъв. С дължината си от 4,29 метра той конкурира модели като VW ID.3 – който дори превъзхожда в интериора. И китайците използват пластмаса, но никъде тя не изглежда евтина.

В Китай BYD Dolphin струва еквивалента на 32 000 лева

Дизайнерската концепция може да не се хареса на всеки, но тя следва определена функция. Цената също е атрактивна. Базовата версия с капацитет на батерията 44,9 кВтч, 95 к.с. и пробег от 340 километра струва 62 000 лева. А тестваният от нас екземпляр – около 72 000.

Седалките са удобни, а на втория ред има достатъчно голяма опора за бедрата на пътниците.

С оглед на факта, че Dolphin се предлага в Китай за еквивалента на 32 000 лева, това е сериозна надценка. И все пак – дори по цени за Европа моделът на BYD oстава значително по-евтин от ID.3 (от 83 131 лева).

Извод

BYD Dolphin определено не е съвършен. При първото ни тестово шофиране мощността се оказа недостатъчна, асистиращите системи се намесваха твърде агресивно, а максималната скорост на зареждане е далеч от впечатляваща по днешните стандарти. Качеството на изработката и използваните материали са значително по-добри от тези на другите конкуренти. А цената от 62 000 лева за базовата модификация е атрактивна.

Облегалките на задната седалка могат да се сгъват асиметрично.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин