BYD ще прави в Европа хотхеч под високо напрежение

1406
2024

BYD е подготвил нещо много интересно за феновете на електрически компактни спортни автомобили. Първи данни на новия Seal 06GT бяха разпространени в Китай. Много вероятно е моделът да бъде пуснат и в Европа

В момента перспективите пред китайски електрически автомобили в Европа не са особено добри. Наказателните мита, наложени от ЕС срещу моделите на ток от Далечния изток, имат за цел да забавят техния внос, за да дадат на местните производители глътка въздух.

Явно обаче гигантът BYD се е подготвил добре този проблем – и започна строежа на завод в Унгария, за да може в бъдеще да произвежда автомобилите си и в ЕС. И вече дори крои за планове за втори на територията на Стария континент. Там може да се прави изключително спортен модел.

Прототипът Ocean M може да влезе в серийно производство като Seal 06GT

През април 2024 г. BYD представи концепцията Ocean M на изложението Auto China в Пекин. Според информацията на CarNewsChina.com първите ключови показатели за компактния спортен автомобил, наречен BYD Seal 06GT, който се очаква да бъде пуснат в края на 2024 г. и който може да бъде серийната версия на Ocean M, вече се появиха в базата данни на китайското министерство на промишлеността и информационните технологии. Тайни снимки потвърждавали тази информация.

Автомобилът ще бъде със специален фокус върху европейския пазар и ще бъде предлаган във вариант с един двигател с 215 к.с. и задвижване на задните колела, както и във версия с два двигателя със задвижване на четирите колела и системна мощност 416 к.с., разкрива CarNewsChina.

Електрически автомобил с голям пробег на ниска цена

Клиентите ще могат да избират измежду два вида батерии. По-малката е с капацитет от 59,52 киловатчаса и във версията с един двигател осигурява пробег от 505 километра по стандарта CLTC. По-голямата ще разполага със 72,96 киловатчаса и ще може да осигури до 605 километра без спиране за зареждане.

Seal 06GT със задвижване на четирите колела ще бъде предлаган само с по-голямата батерия, с която ще покрива до 550 километра. С размери от 4,63 метра дължина, 1,88 метра ширина и 1,49 метра височина, новият модел ще бъде позициониран между BYD Dolphin и BYD Seal. Моделът трябва да се предлага в Китай за еквивалента на около 38 до 51 хил. лева, в зависимост от версията. Стартът на продажбите в Китай вероятно ще бъде даден през третото тримесечие на 2024 г., а в другите части на планетата – през 2025.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин