Bugatti „La Voiture Noire“: 5 пъти по-скъпо от Chiron!

0503
2019

Bugatti „La Voiture Noire“ струва колосалните 26 000 000 лева – да, броят на нулите е правен, цифрата е 26 милиона!!! Става въпрос за уникат, една-единствена бройка, направена специално за почитател на Bugatti и два пъти по-скъпа от лимитираното в 40 бройки Bugatti Divo и пет пъти по-скъпа от „нормален“ Chiron.

В превод „La Voiture Noire“ означава „Черният автомобил“. Специалната версия от карбон е направена в знак на почит към легендарното Вugatti Typ 57 SC Atlantic „La Voiture Noire“. Новият модел празнува премиерата си на изложението в Женева и използва същия мотор като Chiron – W16 с 1500 к.с. и 1600 Нм максимален въртящ момент. Уникатът трябва да комбинира комфорта на луксозна лимузина с мощта на хиперспортен автомобил.

Между 1936 и 1938 г. са направени само четири бройки от Atlantic – всяка от които на практика е безценна. През 2010 г. Atlantic бе продаден на търг за 26 милиона евро, като се очаква стойността на колата днес да бъде още по-висока. Това прави Atlantic един от най-скъпите автомобили в света, а номер четири в момента е собственост на модния дизайнер и автомобилен колекционер Ралф Лорен. Вторият произведен Atlantic също получава прякора „La Voiture Noire“ и е принадлежал на Жан Бугати. Над 80 години обаче никой не знае къде се намира този автомобил – ако случайно „изплува“ отнякъде, Typ 57 SC Atlantic „La Voiture Noire“ може да струва над 100 милиона евро. В сравнение с това, ръчно изработеното ново издание с цена над 13 милиона всъщност е направо изгодно.

Задната част е изключително елегантна: преминаващата по цялата широчина на каросерията задна светлина и под нея се намира надписът Bugatti вместо традиционния ЕВ. Най-интересното е завършекът на изпускателната система: докато Chiron има две, а Chiron Sport – четири ауспухови тръби, при униката мощта на W16-мотора отеква от общо шест! Изцяло нови са джанти, които, подобно на всичко останало по автомобила, са като произведение на изкуството и изглеждат като продължение на гумите. В сравнение с Chiron предницата по-дългата, а формата на предните светлини напомня на Divo. Същевременно предната и задната броня са интегрирани в калниците – стъпка, която дизайнерските студия често предприемат.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин