Bridgestone разкрива технологиите зад екогумите си

1204
2017

Използвайки своята Ologic технология, Bridgestone, най-голямата компания за производство на гуми в света, успя да развие уникална концепция за електрическия автомобил BMW i3. С тази революционна технология за гуми, намаляваща разхода на гориво и съответните въглеродни емисии, Bridgestone успява да вложи цялото си технологично и инженерно ноу-хау за бъдещето на устойчивата мобилност.

Оlogic, която използва взаимодействието на голям диаметър в съчетание с тeсен дизайн на протектора, осигурява значителни подобрения в аеродинамиката и съпротивлението при търкаляне, като същевременно предлага добро сцепление при мокри и сухи условия.

Комбинирането на голям диаметър със сравнително тесния протектор има няколко предимства. Докато протекторът на гуми с по-малък диаметър обикновено води до прекомерно движение или „деформация“ по време на шофиране, по-големият диаметър и по-голямото напрежение в поясите значително намаляват деформацията на гумите и следователно пестят енергия, която иначе се губи при вътрешното триене за намаляване на съпротивлението при търкаляне. По същия начин концепцията за тесен дизайн на протектора намалява аеродинамичното съпротивление. Най-впечатляващото постижение обаче е, че тези подобрения не водят до компромис с безопасността. Дългата контактна повърхност на гумата (свързана с по-малката ѝ ширина), революционният дизайн на шарката и съединението все още гарантират добро сцепление при мокри и сухи условия.

Визия за бъдещето

Споделената ангажираност, която поставя енергийната ефективност и безопасността на първо място в дневния ред, прави напълно логично решението за сътрудничество с BMW по този новаторски проект. Тази „ologic“ технология ще помогне за осъществяване на една от дългосрочните цели във визията на Bridgestone: да допринесе за постигане на глобално утвърдената цел за намаляване с 50% на CO2-емисиите до 2050 г. Bridgestone е отдаден не само на развитието на продукти, които намаляват разхода на гориво и асоциираните с това въглеродни емисии, но и на такива, които намаляват цялостното въздействие върху околната среда при производството и жизнения им цикъл.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин