Bosch с 431 млн. лв. приходи у нас, бележи значителен напредък в автомобилния софтуер

0706
2024

Група Бош, водещ световен доставчик на технологии и услуги, приключи финансовата 2023 г. в страната с консолидирани продажби в размер на почти 431 млн. лв. (220 млн. евро). Нетните продажби в размер на 294 млн. лв. (151 млн. евро), включително продажбите на неконсолидираните компании и вътрешнофирмените услуги към дъщерните дружества, бележат 24% ръст в сравнение с миналата година. Група Бош е представена в България от 30 години и има 3 дружества в София – Роберт Бош ЕООД, БСХ Домакински уреди България ЕООД и Бош Диджитал ЕООД. Броят на служителите на Бош в България, включително и в неконсолидираните компании, е около 1 000 души към 31.12.2023, като увеличението е със 17% в сравнение с миналата година.

„През 2023 година постигнахме значителен напредък в разработването на иновативни технологии, особено в сферата на автомобилния софтуер, електромобилността и изкуствения интелект. Успяхме да увеличим броя на проектите си и да разширим екипа си с нови специалисти. Благодарение на отдадеността и усилията на нашите колеги търговци, компанията отново има стабилно представяне. Въпреки динамичната и нестабилна световна икономическа обстановка, компаниите на Група Бош, регистрирани в България, успяха да постигнат ръст на продажбите“, каза Константин Конов, главен изпълнителен директор на „Роберт Бош“ и представител на Група Бош за България. „Нашите инвестиции и усилия ще продължат да бъдат насочени към устойчиво развитие и иновации в полза на клиентите и партньорите ни. Оставаме ангажирани с местния пазар и неговия дългосрочен потенциал и ще продължим да работим за развитието на технологиите и иновациите, защото вярваме, че те са в основата на успеха ни“, допълни Конов.

Бош Инженеринг Център София – иновационен хъб в аутомотив индустрията

Най-новото звено на Бош в България тази година отбелязва пет години от създаването си. За този период центърът затвърди трансформацията на Бош от продуктова във високотехнологична компания в България. Инженеринг центърът на Бош в София участва в над 70 международни проекта и в създаването на десетки иновации, свързани с технологии за автомобилната индустрия и по-специално различни системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, AI и електромобилност. Eкипът му нарасна от 100 на близо 700 души. Центърът все по-убедително се доказва като иновационен хъб, който разработва цялостни продукти за мобилността и разширява дейността си и по отношение на видовете превозни средства, в които екипите му в България имат все по-сериозно участие – автомобили, мотори, камиони, автобуси, електрически велосипеди и други. Бош Инженеринг Център София се занимава с разработване на автомобилен софтуер, хардуер и механика, тестване на асистенти за шофиране и паркиране (ADAS), които играят ключова роля в бъдещето на мобилността.

С приноса на Бош Инженеринг Център София, в България бяха разработени уникални иновации за световната автомобилна индустрия, като Power Net Guardian – цялостна концепция за електрическата система на автомобила, която осигурява захранването на свързаните с безопасността функции по всяко време. Един от дългосрочните мащабни проекти на Центъра е разработката на т.нар. Gateway – мощен централен компютър, който събира сигнали от различни датчици и системи в едно и управлява всички останали устройства в автомобила. Към разработването на системи за автономно шофиране, които наблюдават поведението на водача и събитията вътре в автомобила, Бош Инженеринг Център София добави и такива, които следят какво се случва извън автомобила и дават възможност за превантивна реакция. С обособяването на нов специализиран отдел, който работи по технологии и решения за Bosch eBike Systems, Центърът затвърждава ключовата си роля в този сектор и поема задачи по създаването на различни компоненти от електрическите велосипеди – от зарядно и батерия, през задвижване, управление и дисплей.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин