Bosch пуска услуга за споделено ползване на ел.скутери

1008
2016

Bosch пуска нова услуга за споделено ползване на електрически скутери – Coup, в Берлин. Coup, дружество на Bosch, вече осигурява на жителите на Берлин нова транспортна опция с прост ценови модел. Потребителите могат да намират, резервират и използват най-близкия до тях eлектроскутер по всяко време. „С Coup Bosch реализира първия си бизнес с крайни клиенти и създава нов независим бранд”, казва д-р Маркус Хейн, член на Управителния съвет на Bosch, който е отговорен за проекта. Двеста свързани и изцяло електрически скутера, произведени от Gogoro, ще бъдат на разположение при стартирането на услугата в Берлин.

Основният инструмент за управление на Coup е съпътстващо приложение, чийто интуитивен интерфейс улеснява намирането и резервирането на скутера, както и заплащането на услугата. Дори отварянето на отделението за каската може да се управлява от смартфон, който се свързва към скутера чрез Bluetooth.

Основният инструмент за управление на Coup е съпътстващо приложение, чийто интуитивен интерфейс улеснява намирането и резервирането на скутера, както и заплащането на услугата. 

Характерни за големите градове са задръстванията и недостигът на паркоместа, но също така и стремежът към повече индивидуална мобилност. „Coup иска да помогне в справянето с предизвикателството на придвижването в града”, казва Хейн. Най-вече младото поколение търси повече мобилност и гъвкавост – притежанието на превозно средство обаче вече не е задължително. „Изискванията на съвременната мобилност се променят. Bosch иска да участва в тази промяна със собствени услуги и решения”, допълва Хейн. Ето защо компанията вече работи по решения за управление на свързаното паркиране, облачна услуга за управление на автопарка, както и приложение за мобилно асистиране, което подпомага мултимодалното използване на различни видове транспорт. Новата споделена услуга на Coup представлява още един градивен елемент в сферата на мобилните решения.

Първоначално 200 свързани скутера ще бъдат налични за използване в центъра и някои от кварталите на Берлин – Пренцлауер Берг, Фридрихсхайн и Кройцберг. След достигане на дестинацията си, потребителите просто могат да паркират скутера където и да е в тези райони. Скутерите развиват максимална скорост 45 км/ч и всеки над 21 години, който притежава шофьорска книжка за автомобил или мотоциклет, може да се възползва от тях. В багажното отделение под седалката се намират каската и двете сменяеми батерии. В бъдеще е ще бъде осигурена още една каска. Е-скутерът може да измине 100 км, като клиентите не трябва да се безпокоят за зареждането – Coup ще се погрижи вместо тях. Ценовият модел включва такса за неограничено ползване, като срещу 3 евро скутерът може да се ползва 30 минути, а срещу 20 евро – цял ден. Тази услуга е достъпна посредством приложение, чийто интерфейс прави лесно намирането и резервирането на скутер, както и заплащането на потребителската такса. Отварянето на отделението за каската също може да се контролира чрез смартфон, който се свързва със скутера чрез Bluetooth.

По този проект Coup си сътрудничи с азиатския стартъп Gogoro. Основан през 2011 г., Gogoro бързо се превръща в глобален лидер за свързани и електрически скутери, които вече са налични и по европейските пътища благодарение на Coup.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин