Bosch представи дигитален сенник


23
ян.
2020

Доставчикът на автомобилната индустрия Bosch преоткрива сенника: на изложението CES в Лас Вегас германската компания показа своя концептуален Virtual Visor. Иновативният сенник заменя конвенциалната „бленда“ с прозрачен LCD-дисплей.

Системата се състои от два елемента: въпросния дисплей и насочена към водача камера. Тя разпознава отражението на слънцето върху лицето на водача. Когато слънцето отиде прекалено високо, алгоритъм изчислява къде дисплеят трябва да покаже черна зона, така че очите на шофьора да бъдат в сянка. Така дисплеят създава динамичен сенник, който отнема от зрителното поле точно толкова, колкото е необходимо.

По-голяма зона на видимост

Най-голямото предимство на интелигентния сенник е по-голямото зрително поле. Дисплеят на системата Virtual Visor покрива само малка част от предното стъкло – без значение колко интензивно грее слънцето към автомобила. Обикновените сенници покриват по-голяма част от стъклото и така отнемат от видимостта на водача.

Към момента системата е само прототип и не е готова за серийно производство. Тя ще бъде интересна преди всичко за товарни автомобили, за които са необходими по-големи сенници, отколкото при леките.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >